![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Focus
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2005
|
Witam!
Problem polega na tym, że ładowanie pokazuje 13,5V na akumulatorze, na odpalonym silniku, po dodaniu gazu to samo, na alternatorze podobnie. Alternator, jest po regeneracji, na stole sprawdzany - sprawny. Po dotknięciu klemy do plusa akumulatora iskrzy, jakby coś pobierało prąd, jakiś zwarcie? Akumulator był wsadzony rozładowany (ładował się tylko godzinę) . Błędy nie były skasowane przed założeniem. Historia wyglądała tak: Jadę, zaczyna mi sie swiecic abs, potem trace wspomaganie, tak jakby rozładowywał sie akumulator, alternator hałasował, pasek tez juz słaby, pomyslałem wymiana altka. Tylko że : po podłaczenie na kable od kumpla, foka odpalała od strzała i od razu miała abs i wspomaganie,( jak to możliwe na rozładowanym akumulatorze?) i po 50 metrach przejechanych odpalał od strzała. Sprawdzałem podczas jazdy, (przekręcałem stacyjkę, kręciłem silnikiem, a nie z rozpędu) bo nie chciałem znowu odpalać na kable. Podjecahłem do mechanika, najpierw podłaczylismy uzywanego altka ,ale sie spalił, mechanik sprawdzał miernikiem na akumulatorze i spalił mu bezpiecznik w mierniku. Altek by używany, podobno sprawny, no ale wiadomo używka, może leżał gdzies w krzakach. Może pech. Więc stary altek pojechał na regenerację, sprawdzany na stole , jest sprawny. ale jak wyżej daje 13,5 V max, na akumulatorze. Akumulator był godzinę ładowany, podjechałem ze 20 km do domu, auto stało idę odpalić fokę i nie kręci nawet rozrusznikiem. Tak jakby coś mu ciągle wciągało prąd, nawet na postoju. Ostatnio edytowane przez anturooo ; 02-10-2020 o 22:40 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Wtedy podłączasz miernik do minusa aku, drugi koniec do masy, ustawienie na pomiar prądu i odpinasz kabel od akumulatora (tak żeby cały prąd płynął przez sondy miernika) |
|
|
|
|