![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: SG
Model: Ford Mondeo MKv4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
|
![]()
Witam,
potrzebuję pilnie pomocy w następującym temacie. mam Forda Mondeo MK4 2.0 TDCi rocznik 2014. Skrzynia 6-biegowa automatyczna. Niedawno wymieniałem olej silnikowy, kilka dni później przyszła kolej na olej w skrzyni biegów. Przed wymianą oleju w skrzyni nie było problemów. Może czasami trochę bardziej niż na początku było czuć zmianę biegu. Po wymianie oleju w skrzyni samochód przejechał ok. 30 km, pojawił się komunikat usterki skrzyni biegów. Po zgaszeniu automat się zresetował i można było jechać kolejne 40 km dalej. Później odczułam wyświetlił się komunikat "ograniczenie funkcji skrzyni biegów" i trzeba było przełączyć na manual. Dało się dojechać do domu. Następnego dnia odprowadzałam auto do warsztatu, po 1 km nastąpiła blokada skrzyni i można było jechać tylko na pierwszym biegu. U mechanika auto znowu się zresetowało i można było kawałek pojechać. Później znów ten sam błąd. Szukam przyczyny. Zrobione było sprawdzenie wtrysków. Efekt: pierwszy: 46, drugi: 39,5, trzeci: 44,9, czwarty: 43,5. Czy może to mieć wpływ na pracę skrzyni biegów? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Ostatnio edytowane przez SRS ; 15-02-2021 o 17:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
![]()
nie. kto ci robil ta wymiane? ktos , kto specjalizuje sie w fordach ?
ile oleju i jaki? musialby byc naprawde duzy zbieg okolicznosci .... pewny jestes , ze to nadal twoja skrzynia w aucie ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zartuje ,ale wszystko sie moze zdazyc. moze czegos niedokrecili i nie ma juz oleju w skrzyni. zgadywanie ...
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: SG
Model: Ford Mondeo MKv4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
|
![]()
Wymianę robił warsztat, który nie robił tego pierwszy raz, więc to raczej nie jego wina.
Olej zgodny z wytycznymi i w określonej wymaganiami ilości - to pierwsze co sprawdzaliśmy. To na pewno moja skrzynia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a olej jest, to też sprawdzone Wiem, że to byłby duży zbieg okoliczności, ale .... W tej chwili dyskutujemy nad wtryskami, ale warsztat nie daje mi gwarancji, ze to pomoże, więc chciałabym się skonsultować, zanim wydam 2 tysiące |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
![]()
chodza sluchy , ze elektronika skrzyni czula jest na slabe aku . moze od tego zaczac
powiem tak : zabraklo mi paliwa , jak sie bawilem autem ... auto poprostu zaczelo szarpac, bledy od silnika ... ale nie od skrzyni. dla mnie ...marne szanse .... nastepny zbieg okolicznosci , ze po 40 km wtryski padly... a moze lepiej zczytac bledy ?
SZCZECIN, miasto nad morzem Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 25-01-2021 o 11:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-02-2013
Model: Galaxy A8
Silnik: 2.0 EcoBlue 150km
Rocznik: 11.2018
|
![]()
Zacznijmy od zrzutu błędów z OBD... A najlepiej skasowaniu wszystkiego i złapaniu nowych.
|
![]() |
![]() |