![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-07-2018
Model: Focus
Silnik: Zetec 1.6
Rocznik: 2004
|
Cześć, Panowie. Niestety mam problem - padło mi wspomaganie. Nie wiem, jak długo jechałem, zanim to zauważyłem przy parkowaniu pod blokiem.
Był pewien objaw, który wytłumaczyłem sobie wiekiem samochodu. Teraz czytam i dopiero połączyłem fakty. Otóż piszczała mi kierownica od jakiegoś czasu przy skręcie. Teraz...piszczy dalej, ale wspomagania brak. Czego i jakich kosztów się spodziewać? Focus MK1, benzyna 1.6 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
|
płyn jest ? zmieniany był ? wyciek ?
pewnie pompa dogorewa |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Panie, ja nie ogarniam mechaniki niestety, sam nie sprawdzę. Mogę jedynie objawy ogólne opisać.
Jaki to może być koszt? Brzmi kurdę poważnie. Jakbym nie miał hajsów, to można tak jeździć na upartego? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
|
jezdzic nie
podnies maskę i zobacz czy jest płyn co się tam dzieje, jak stoisz do maski to po lewej |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Cześć. Byłem wczoraj u mechanika i dziwne, bo...olej jest, pompa wg. nich chodzi (stwierdzili po braku niepokojących odgłosów). Posprawdzali pod maską, auto pojechało na kanał, wysprawdzali przy mnie od spodu, łącznie z kołami i stwierdzili, że jest ok i nie będą mnie naciągać na niepotrzebne koszta, jeśli wszystko wydaje się być w porządku.
Jedynie krzyżak przy kierownicy (patrząc od wewnątrz) ma leciutki luz, ale to nie zostało uznane za powód. I teraz nie wiem, co myśleć. Opinie ma ten zakład świetne, więc chyba nie ma powodu im nie wierzyć, z drugiej strony serio mam wrażenie, że kierownica dużo ciężej, niż chodziła jeszcze chociażby pare dni temu. Zgłupiałem. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Jak piszczy to może być za luzny pasek wielorowkowy.
Zmień jeszcze płyn w układzie wspomagania, razem z przepłukaniem potrzeba 3 litry. Po wymianie płynu, powinna byc poprawa. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Panowie, dziwna opcja. Idę dzisiaj na parking ogarnąć ten olej, co pisał Jaryska, a tu plama jakiegoś płynu rozmyta przez deszcz pod autem sąsiednim, moim i jeszcze jednym. Ja od razu shiz, że to płyn wspomagania moj, ale otwieram maskę i jest. Wszystkie inne płyny widoczne pod maską też są. Olej silnikowy ciut pod max, więc też jest.
Stwierdziłem, że odjadę trochę i zobaczę, czy pod autem jest jakaś plama. Odjezdzam, plamy większej pod autem nie zauwazylem a się przy okazji okazuje, że kierownica chodzi leciutko. I teraz rozkmina. Co jeszcze sprawdzić ewentualnie z płynów, żeby się upewnić, że to nie u mnie wyciekło? Jakim cudem ta kierownica nagle chodzi tak lekko? Deszcz? Wątpię, żeby robił aż taka różnice... Woda coś nawilzyla w układzie i zaczęło lżej chodzić? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Może rzeczywiście zacznij od zmiany płynu w układzie. Jakieś gluty mogły się porobić i ciężej idzie. Wymiana jest banalnie prosta.
Poza tym gorący lub przegrzany płyn, zwłaszcza stary ma inne właściwości niż zimny. Dlatego rano mogło inaczej chodzić . Co do kałuży to wszelkie ubytki byś zauważył, Ostatnio edytowane przez miery ; 25-07-2018 o 18:39 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Po dość długim czasie wrócę z tematem, niestety po parodniowej przesiadce na Peugeota, gdzie kierownica chodzi jak piórko temat jednak drażni.
Ogólnie od ostatniego posta tutaj płyn był zmieniany. Wymiana płynu pomogła na ok 2 tyg, było ciut lepiej, a potem wróciło do cięższej pracy. Jeszcze raz wymienilem, znów jakieś dwa tyg lepiej i znów powrót do cięższej pracy. No i tak sobie jeździłem, ale temat mnie mocno drażni. Płyn nie schodzi, kierownica odbija, jakieś tam wspomaganie jest, ale bez cudów i traci się dość dużo na przyjemności jazdy. Mam wrażenie, że teraz, jak zrobiło się chłodniej jest jeszcze ciut ciężej. Momentami da się tez słyszeć pisk przy kręcenia kierownica, jakby z okolic krzyżaka, ale ciężko mi stwierdzić skąd dokładnie. I pytanie do Was. Wertuje tematy z tym związane i da się spotkać głosy, że "ten typ tak ma". Jak jest z pracą kierownicy w Waszych mk1? Jestem skazany na to autko jeszcze na trochę i jeśli jednak dałoby się to poprawić, to wolałbym jednak poprawić... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Opony masz jeszcze letnie założone? Twarda guma, większy opór daje.
Wysłane z mojego Redmi S2 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
|
|
|