![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-01-2012
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1,6 Ti-VCT 120kM
Rocznik: 2009
|
Witam, pacjent to FIESTA rocznik 2009 1,6 120 - 88kW
mam poważny problem polegający na braku reakcji przepustnicy powietrza. Samochód faluje na wolnych obrotach i cały czas wchodzi w tryb awaryjny. Przepustnica wymieniona na nową ( lekko drgnęła i to samo co z oryginalną brak reakcji ) komputer sklonowany nowy, masy i złącza przeczyszczone i dokręcone, a dalej wyrzuca błąd P2176, P2135, P0652 ELM podpięty do OBD II z Car Scanner PRO widzi jak pedał gazu chodzi od 7 do 67% a przepustnica stoi i nie reaguje na dodawanie gazu. Prześwietlona wiązka od przepustnicy do komputera ( złącza C2 i C3 ) i jest przejście, sprawne. Ktoś mi polecił żeby obejrzeć wiązkę od grodzi silnika do komputera pod kątem zielonych wykwitów ale nic takiego nie ma. Wyjąłem akumulator obudowę, obudowę filtra, tak żeby obejrzeć ten obszar, ale nic niepokojącego tam nie widzę. Znalazłem pod półką akumulatora duże złącze, brak zabrudzeń. Brakuje mi już koncepcji. Może ktoś ma schemat jak idzie sygnał od gazu do komputera, tak żeby przedzwonić i sprawdzić ? POMOCY Przepustnica oryginalna jedynie była brudna ale silnik krokowy pracuje, ścieżki pozycjonera suche, więc nie wiem czy był sens kupować druga przepustnicę ale tak jak pisałem nie pomogło. Bezpieczniki przepatrzone wyczyszczone, nie wiem nawet czy są w tym układzie gaz - komputer- przepustnica ? Ostatnio edytowane przez Franek_Dolas ; 14-07-2025 o 12:15 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Car Scanner to w tym przypadku nieszczególne narzędzie
Cytat:
Ostatnio edytowane przez thesperado ; 14-07-2025 o 19:59 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Napięcia lub ich spadki mierzyłeś?[/QUOTE]
Nie, nie wiem jak to zrobić.Błąd P0652 mówi o tym, że coś jest z napięciem 5V, ale co ? Znalazłem jeden przewód sygnałowy między gazem a komputerem C1-9 i jest przejście. Schematy które mam są na końcu książki ,,sam naprawiam Ford Fiesta. Wiązka przepustnicy jest cała i prosta, natomiast między gazem a komputerem nie jest tak różowo, ponieważ część przewodów idzie do pompy paliwa, sygnał pin 5 do komputera, 4 do masy, 1,2 3 kończy mi się w schemacie na ,,cluster 10.1,, nie wiem co to jest ? Problem się pogłębia po wczorajszym czyszczenie skrzynki bezpieczników, wyjmowaniu traktowaniu WD zielonym, coś mi nie poszło, bo dzisiaj auto nie odpala, tylko kręci rozrusznik. Muszę sprawdzić czy któryś bezpiecznik nie poszedł. Chyba nie ogarnę tego sam. Chciałbym umieć sprawdzić czy przepustnica jest sprawna i nie padła, bo nie chcę zakupywać kolejnej. |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
Podrzuć maila to podeślę coś do pooglądania zanim się definitywnie poddasz. |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
OKI, po kilku miesiącach poszukiwań, paru inwestycjach w części i rozebraniu ćwierci samochodu, znalazłem przyczynę moich kłopotów.
Na wstępnie chciałem bardzo serdecznie podziękować userowi thesperado, który aktywnie mi pomagał i walnie przyczynił się do rozwiązania problemu. Wsparcie merytoryczne kolegi oraz podtrzymywanie na duchu, dopingowanie w chwilach słabości, sprawiły że nie oddałem auta na pastwę pseudowarsztatów i nie musiałem brać kredytu w ,,boćkanie,, MISTRZU jesteś wielki i pójdziesz do nieba z pominięciem czyśćca :-) Teraz kilka słów wprowadzenia. Od półtora roku ( styczeń 2024 ) w pojeździe nie działała klimatyzacja ( padł skraplacz, czynnik wyparował ) system ELM wyrzucał błąd P0532 i nic więcej się nie działo. Bagatelizowałem problem czujnika ponieważ wiedziałem jaki jest stan klimatyzacji. 7 maja 2025 roku pojawił się po raz pierwszy błąd ,,awaria silnika natychmiastowy serwis" Wyłączyłem zapłon ponowne uruchomienie i kilka tygodni spokój normalna eksploatacja. Ponownie sypnęło błędami rano w drodze do pracy i działając w analogiczny sposób jak wcześniej jechałem dalej. Po tym kilka dni spokoju na ostro się zaczęło. Odczyt ELM ( tylko tego diaga wówczas posiadałem ) wyrzucał P2176, P2135, P0652 przepustnica ma problem. Wyczyściłem ją ponieważ była brudna, ale nic to nie dało. Poprosiłem kolegę z mądrzejszym softem który próbował skasować błąd ale nie dał rady. Padło na uszkodzony komputer PCM ponieważ przepustnica została wykluczona w między czasie zakupiłem nową i potwierdziłem to fizycznie na drugiej sztuce. Rozebrałem pedał gazu w którym nic niepokojącego nie znalazłem, tak żeby wykluczyć że wysyła dobrą pozycję do PCM. Przyjechał sklonowany nowy komputer i po podłączeniu nic się nie zmieniło, non stop awaria silnika i falowanie obrotów. Dramat :-( Przeprowadziłem pomiary multimetrem tzn. przedzwoniłem wszystkie wiązki od przepustnicy do PCM oraz sygnałową od pedału gazu do PCM i nie stwierdziłem przerwy. Diagnoza ,,przegnita instalacja szukaj sztrucli na wiązce lub zielonej pacyny" :-) Rozebrałem z otulin i peszli cały układ od grodzi do skrzynki z bezpiecznikami pod akumulatorem w stronę komputera PCM, silnika, przepustnicy itd. ( jedyny zysk po tej robocie to nowe otuliny i miękkie peszle ) Wszystkie wiązki całe bez wykwitów. Przeczyściłem masy w kilku miejscach w komorze silnika oraz w środku pojazdu, były zielone więc trzeba było. W między czasie dorobiłem się złącza Forscan oraz softu i odczytałem napięcia na 6 sty pin przepustnicy, gdzie powinno przychodzić 5V a w moim przypadku było to 2,2V Kiedy przyjrzałem się złączu w PCM skąd wychodzi zasilanie na przepustnicę, zauważyłem że jest ona zawalona "siuwaxem żelowym" którego wyczyszczenie bez rozbierania było bardzo problematyczne, ale przyniosło efekt w postaci powolnego narastania napięcia do 4,96V ! Pomyślałem mam cię ty bydlaku, a od schylania do komory silnika kręgosłup zamówiłem drugi w mięsnym :-) Błąd zlikwidowany pedał widzi przepustnice odpaliłem i myślałem że trafiłem. Kolejne tygodnie niestety w kratkę, auto potrafiło odpalać rano a wieczorem dopiero po kilkukrotnym przekręceniu stacyjki. Padło na nadpalone styki przekaźnika który daje 12V do PCM który znajduje się w skrzynce która jest w komorze silnika o symbolu R3. Przeczyszczenie i iluzoryczna poprawa, ponownie kilka dni spokój ale błąd powracał. Między innymi warunki pogodowe zmiany temperatury otoczenia miały wyraźny wpływ na to kapryśne zachowanie. Postanowiłem wrócić do czyszczenia kostek na PCM. Zdoktoryzowałem się z rozbiórki tych złączy, wcześniej przyszły kluczyki z temu do zwalniania styków z kostki i mozolnie czyściłem pin po pinie z zasyfionego żelu. Uzyskałem pewność że kostki są czyste na 100% i mają dokładny styk. Pomiary obwodu 5V na oryginalnym i nowym sklonowanym komputerze wynosiły stabilną choć niewystarczającą wartość 3,85V. W akcie desperacji zacząłem wypinać wszystkie wtyczki, na wałkach mimo braku błędów, temperatury cieczy itd. nic nie znajdywałem, cały czas 3,85V. Gmerałem pazurem wiązki na silniku, aż doszedłem do złącza od sprzęgła kompresora, wypiąłem bo kompresor i tak do wymiany, nadal nic. Padło na złącze czujnika ciśnienia klimatyzacji, które z zewnątrz wyglądało idealnie ale jak wypinam to wypinam, spojrzenie na multimetr a tam na sztywno -> jeb 4,98V ! Problem rozwiązany ! Od tej pory minęły dwa tygodnie i wszystko wróciło do normy. Reasumując zwarcie robił i zabierał część napięcia czujnik ciśnienia klimatyzacji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Franek_Dolas ; 27-09-2025 o 19:42 Powód: nie chcę dublować postów |
|
|
|