Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-01-2022, 14:55   #1
valgir
ford::beginner

Imię: Mako
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie 2.0 TDCI Kreci, ale nie odpala po zimie, kolejkny rok

Witam.

Moze ktos ma jakis pomysl co mozna jeszcze samemu zrobic. Mniej wiecej co zime mam ten sam problem. Zamarza paliwo w filltrze (mimo uzdatniaczy), potem krecac pada aku i oczywiscie nie odpala.

Jak sie robi cieplej i mroz puszcza, to najczesciej juz odpalal sam albo z pomoca samostartu.

Rok temu doszlo do tego ze uklad sie zapowietrzyl i wyladowal na warsztacie. Po tym robilem generalny remont, wymiana filtrow, wymiana turbo (bo padla) czyszczecnie elemntow, wymiana intercoolera, dpfu itd. Myslalem, ze w tym roku bedzie juz spokoj.

Niestety nie, znowu ta sama sytuacja, jednakze teraz mimo, ze mroz ju puscil, aku naladowane, to silnik kreci ale nie odpala. Samostart psikany do dolotu rowniez nie pomaga, podejrzewam, ze to brak kompresji albo zapchany uklad - przy kjreceniu paliwo w przewodzie widze, ze deikatnie idzie do gory ale nie dochodzi do silnika - czy jest jakas mozliwosc samodzielneo odpoowietrzenia?

Podejrzewam, ze temat byl juz walkowany i moze ktos to przerabial i moze ma jakies rady gdzie moge zajrzec, przed ew. zabraniem go na lawecie do mechaniora.

valgir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2022, 18:50   #2
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI Kreci, ale nie odpala po zimie, kolejkny rok

Nie leci ci paliwo z okolic filtra paliwa od spodu? Widziałem przypadki gdzie było za mocno skręcone i się zapowietrzał układ.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2022, 12:21   #3
valgir
ford::beginner

Imię: Mako
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI Kreci, ale nie odpala po zimie, kolejkny rok

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie leci ci paliwo z okolic filtra paliwa od spodu? Widziałem przypadki gdzie było za mocno skręcone i się zapowietrzał układ.

Nie, nic takiego nie udalo mi sie znalezc.

Udalo mi sie, za to odpalic auto. Za pomoca recznej pompki z gruszka odeslalem paliwo z powietrzem z rurki pod maska i odpalil. Niestety pojezdzil 2 dni i dzis znowu ten sam objaw - zapowietrzenie.
valgir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania