![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-02-2017
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2003
|
Witam mam problem z fiesta 1.25 z 2003. Na zimnym silnika gaśnie, gdyńskie nagrzeje pracuje normalnie jednak czasem na nagrzanym silniku wkręca się na 2000 obrotów i nie da się nic z tym zrobić, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wraca do normy. Po sprawdzeniu testerem były błędy czujnika spalania stukowego oraz właśnie błąd P061b na temat, którego nic nie mogę znaleźć. Orientuje się ktoś co to za błąd oraz co może być przyczyna takiej pracy silnika?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Jeśli masz tzw. silniczek krokowy, to jest do sprawdzenia.
Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 28-02-2017 o 08:24 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2008
|
Cześć, w moim fordzie Fiesta, rocznik 2008, 1.25l/75KM (model produkowany od 2002 do 2008 ) + LPG firmy BRC (działa bez problemu od ponad 9 lat) pojawił się błąd "P061B - Engine control module (ECM), torque calculation - performance problem". Objawia się to tym, że po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju i przejechaniu ok. 200 metrów zaczyna świecić się lub mrugać pomarańczowa kontrolka koła zębatego z wykrzyknikiem w środku (kontrolka silnika i skrzyni biegów). Samochód wówczas zwalnia i pozwala jechać maksymalnie około 30 km/h. Jednak po wyłączeniu silnika i ponownym jego włączeniu błąd już się nie pokazuje i wszystko działa prawidłowo do następnego uruchomieniu samochodu po tym jak silnik ostygnie. Zostały wymienione świece, filtry, olej, zregenerowana przepustnica, wyczyszczony czujnik ciśnienia powietrza (MAP sensor), sprawdzony komputer. Jednak problem nadal występuje. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i może mi pomóc ?
Edit: Problem został rozwiązany po wymianie czujnika spalania stukowego. Może komuś z Was to również pomoże. Ostatnio edytowane przez cichytom ; 20-06-2022 o 09:03 |
|
|
|