Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2022, 16:26   #1
blakii99
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie android - Z dnia na dzień na radiu wszystkie przyciski przestały działać.

Hej,
mam bardzo uporczywy problem. Posiadam radio z androidem 8227L coś takiego. Z dnia na dzień na radiu wszystkie przyciski przestały działać. Nie można regulować głośności, wrócić do menu głównego, wejść w ustawienia equalizera itd. Z poziomu kierownicy ta sama sytuacja. Stawiam, że dzieje się to przez system audio w takim sensie, że nie odtwarza żadnej muzyki. Czy to z płyty czy z innych aplikacji. Dla przykładu mam spotify zawsze z niego korzystam, a raczej korzystałem podczas jazdy i sama aplikacja się uruchomi muzyka się przewija ale nic nie gra. Inne aplikacje, które potrzebują głosu automatycznie się wyłączają.

Dodam też, że po wbiciu nie przełącza mi obrazu na kamerke cofania, która jest zamontowana.

Wszystko działało sprawnie przez 2 lata aż do dziś. Nic nie grzebałem w ustawieniach w nic się nie bawiłem bo skoro działa to po co ruszać.

Dodam jeszcze, że radio jest podpięte pod obd to znaczy wystarczy włączyć apkę na radiu, która automatycznie po bluetooth łączy się z obd i wszystko działa sprawnie. Zaczytuje wszystkie informacje poprawnie.

Sprawdziłem również bezpieczniki pod schowkiem pasażera i nie był uszkodzony, bo mimo wszystko i tak włożyłem nowy, który miałem w zapasie.

Ktoś ma jakiś pomysł za nim zdecyduje się wymontować całe radio i sprawdzić co się dzieje?

Ostatnio edytowane przez blakii99 ; 09-07-2022 o 16:37
blakii99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2022, 23:06   #2
blakii99

Domyślnie Odp: android - Z dnia na dzień na radiu wszystkie przyciski przestały działać.

Może to głupie ale zapytam się, czy kalibracja klimatyzacji mogła wpłynąć na to radio?

Dziś zdemontowałem wszystko i nie doszedłem jeszcze do tego co się dzieję.

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że kamerka cofania się włącza ale tylko wtedy dopóki radio nie załaduję do końca androida. Jeśli go załaduje to już obraz się nie przełącza.

Dodatkowo gdy chce wejść w ustawienia -> Płyty główne , gdzie można się pobawić przypisywaniem klawiszy itp. od razu mnie wyrzuca do ekranu głównego.

Odnoszę wrażenie jakby całe oprogramowanie szlak trafił.
Ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić hard reset beż możliwości użycia przycisków w radiu ?

Radio, które posiadam [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez blakii99 ; 11-07-2022 o 10:42
Stary 14-07-2022, 20:43   #3
blakii99

Domyślnie Odp: android - Z dnia na dzień na radiu wszystkie przyciski przestały działać.

Mało osób chce pomóc trochę już dni myślę nad tym co się mogło wydarzyć i pytanie może inne czy jest szansa, że załóżmy dekoder canbus może odpowiadać za tą całą sytuację ?

Zastanawiam się też nad kupieniem fabrycznego radia i podłączenie go w celu sprawdzenia czy również nie będzie działać.
Stary 14-07-2022, 20:50   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

2 lata to i tak dobry wynik.
Reset radia do ustawień fabrycznych, reflash androida o ile znajdziesz pasujący plik, wymiana na inne.
Nic mądrzejszego z tym radiem nie zrobisz.

Może sprzedawca z allegro zlituje się i poda sposób na reset albo podeśle pliki z Androidem.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 14-07-2022 o 20:53
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2022, 22:48   #5
blakii99

Szczerze firma, która wystawiła paragon już zbankrutowała. Nie mogę go też zresetować do ustawień fabrycznych z poziomu przycisku RST, który jest w radiu. Więc nie wiem jeszcze jak to obejść bo nie jest to do końca tak samo jak w telefonie ��

Bump: Dobra temat do zamknięcia. Przebrnąłem przez wszystkie myśli, a kurcze będziecie aż w szoku jakie proste rozwiązanie przyniosło efekt.

Pobrałem ze sklepu play apke do przywrócenia ustawień fabrycznych bo nie mogłem się do nich dostać przez normalne ustawienia. I wiecie co pomogło, radio się zresetowało skasowało wszystkie dane i śmiga dalej hahaha. TAK GŁUPIE A TAK PROSTE.

Miłego dnia wszystkim mam nadzieję, że jak ktoś taki sam problem napotka to zacznie w ten sposób, bo ja rozebrałem całe radio łącznie z obudową żeby sprawdzić płytę pcb czy jakiś układ się nie uszkodził. Mimo wszystko walka zakończona sukcesem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania