Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-05-2025, 20:37   #1
Simple_plan
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5 tdci
Rocznik: 2019
Domyślnie Remont silnika 1.5tdci po przeskoczeniu łańcuszka rozrządu - koszty

Post informacyjny jak by ktoś stanął przed problemem jak ja i zastanawiał się czy robić czy posmarować smalcem i dać psu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

TL;DR; Łańcuch przeskoczył - było drogo...

Focus kombi ST-Line, silnik 1.5 tdci 120KM 2019 rok, przebieg 170 000 km, kupiony od handlarza w generalnie bardzo dobrym stanie, niby z wymienionym rozrządem. Co po 3 miesiącach użytkowania okazało się czymś więcej, i już raz miał jakąś większą przygodę bo uszczelka pod głowicą, część zaworów i łańcuszek rozrządu były wymieniane, zapewne awaria za granicą, naprawa u nas...

Tym razem po zgaszeniu po prostu nie odpalił, po wizycie mechanika z lawetą - zerowa kompresja, no to szukamy dalej.
Silnik jest zbudowany beznadziejnie, bo wałki są w pokrywie zaworów a nie pod nią i są tylko dwa otwory rewizyjne, które pokazały, że wałki się kręcą.
Sprawdzenie paska rozrządu pokazało, że pasek cały, napięty, ale rozrząd rozjechany.
Po zdjęciu pokrywy z wałkami okazało się, że łańcuszek cały, napięty ale oba wałki ustawione dokładnie w tą samą stronę - przeskoczył, z pokrywy wysypały się bliżej nieokreślone plastikowe odłamki, niebędące napinaczem, które prawdopodobnie zostały wkręcone w łańcuch powodując jego poślizg na zębatce.
Zawory oczywiście pogięte.

Handlarz dostał pismo z tytułu rękojmi, z żądaniem obniżenia ceny pojazdu ze względu na istotną wadę ukrytą - o dziwo się poczuł, dogadaliśmy się na pokrycie części kosztów - trochę to trwało, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu, ale generalnie szacun, że nie skończyło się na kilkuletniej batalii sądowej.

Przy składaniu okazało się, że pokrywa z wałkami i łańcuszkiem to jest zestaw z IKEI i trzeba sobie poskładać oraz że kółko paska rozrządu jest również uszkodzone i niedostępne nigdzie po za sklepem Forda i trzeba tydzień czekać na dostawę - porażka totalna z dostępnością części.

Pacjent przeżył, jeździ jak by nigdy nic, czy warto było robić? Zobaczymy jak długo pojeździ xD No ale mnie osobiście utwierdziło w przekonaniu, że nie kupuje się Fordów, Fiatów i Francuzów... chyba, że ma się nadmiar nerwów, pieniędzy i czasu, ja nie mam.

Pozdrawiam bardziej zadowolonych użytkowników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Koszty:
2400zł - remont głowicy
6000zł - części w tym:
  • Śruby głowicy
  • Uszczelka pod głowicą
  • Uszczelka kolektora wydechowego
  • Uszczelka pokrywy zaworów
  • 4 x Świeca żarowa
  • Uszczelka kolektora ssącego
  • Pokrywa zaworów z wałkami - 2400zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  • Olej i filtr
  • Komplet paska rozrządu
  • Popychacze zaworów
  • Dźwigienki zaworów
  • jakieś połamane plastiki
3800zł - usługa rozebrania i poskładania silnika
-----
12 200zł

Simple_plan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2025, 22:01   #2
Volgin
ford::average

Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024
Domyślnie Odp: Remont silnika 1.5tdci po przeskoczeniu łańcuszka rozrządu - koszty

Wpierdzieliles się na mine, nie kupuje się od handlarzy. Zawsze coś ukrywają i sprzedają gnioty.
Volgin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2025, 05:18   #3
rav 75
ford::professional

Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Remont silnika 1.5tdci po przeskoczeniu łańcuszka rozrządu - koszty

Dobry egzemplarz byłby 20% droższy od tych wystawionych w polsce i miałby pełną dokumentację.
Trafiłeś jak chciałeś, wybór zapewne świadomy, nikt nie mówił że będzie tanio.
rav 75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2025, 14:23   #4
panwysoki
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: focus
Silnik: 1.5tdci
Rocznik: 2020

a ja mam pytanie, dysponuje ktoś serwisówką do tego silnika? znalazłem do 1.5 ecoboost ale do ecoblue nie mogę znaleźć.
panwysoki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania