Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-06-2015, 13:00   #1
sebastian88
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Ford s max
Silnik: 2,5
Rocznik: 2009
Domyślnie Nie pali, rozładowany akumulator plus aktywny imobiliser

Witam
mam taki problem dziś rano chciałem odpalic swojego esia ale niestety wyskoczyła kontrolka akumulator rozładowany. Próbowałem go podłączyc do innego akumulatora, po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kręci słychac tylko takie pyknięcie. Dodatkowo co jakis czas wyświetla sie komunikat imobiliser aktywny. Odłączyłem akumulator może się zresetuje. I jeszcze pod maską słychać dziwny dzwięk , samochód jest zamkniety a tam słychać jakby się cos przestawiało, ustawiało. Juz raz miałem rozładowany akumulator podłaczył pod inny i odpalił bez problemu. Od razu mówię że nie znam się zbytnio na tcyh szczegółach. Ciągnąć go do warsztatu jakiegoś czy próbować coś samemu zrobić.
dzięki za pomoc

sebastian88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 13:02   #2
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: nie pali, rozładowany akumulator plus aktywny imobiliser

Naładuj akumulator! Chyba nie sprawdziles auta dokladnie przed kupnem ...
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 13:07   #3
sebastian88

byłem z nim na serwisie forda nic nie wykazało...
czyli spróbuje naładować zobaczę czy to cos da
martwię się że to cos poważniejszego i miejscowe zakłady sobie nie poradzą i będę musiał jechać do serwisu na lawecie

Bump: odpięcie akumulatora na 15 min pomogło , bez ładowania zapalił dziwne
jaka moze byc przyczyna gdzie sie udac by dowiedzieć sie co mogło byc przyczyną i o co pytac?
Stary 05-06-2015, 16:21   #4
sebastian88

I jeszcze pod maską słychać dziwny dzwięk , samochód jest zamkniety a tam słychać jakby się cos przestawiało, ustawiało. A ten dzwiek to co to moze byc, też tak macie, tak jakby imobilaser cos blokował,albo światał sie ustawiała ale samochód juz jest zamkniety
Stary 05-06-2015, 20:05   #5
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

wszyscy tak maja, zamykaja sie kanaly nawiewow. kiedys byla teoria ,ze klapki sie "kalibruja".
Ja sobie mysle,ze raczej jest to zamykanie. poprostu wylaczasz samochod, komputer aby ciagle nie mieszac tymi klapkami, bo mozesz za chwile znowu odpalic samochod daje ci troszke czasu. po okreslonym czasie ty nie odpaliles silnika, wiec zamyka klapki.
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 20:59   #6
Wodnik

Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2008

Tak jak kolega wyżej napisał, kanały wentylacyjne zamykają się (żeby ci obcy niedostali się do środka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), a pykanie pod maską to przekaźnik R2.
żeby zacząć od nowa,
żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować.
Nigdy nie jest za późno,
by na stacji złych zdarzeń,
złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.
(JP II)
Wodnik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2015, 07:57   #7
sebastian88

aha no dzieki za odpowiedz, ale czasami to kilka razy sie robi po zamknieciu auta, czyli to normalne?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ten dzwięk jest w okolicy silnika gdzięs mniej więcej.
a ten przekaźnik r2 to co to?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-06-2015, 14:14   #8
Wodnik

Model: S-Max Titanium
Rocznik: 2008

Przekaźnik r2 jest w skrzynce bezpieczników pod maską z prawej strony i u mnie pika co 1 min przez jakiś czas po wyłączeniu radia, a za co jest odpowiedzialny to można znaleźć w necie lub w instrukcji obsługi.
żeby zacząć od nowa,
żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować.
Nigdy nie jest za późno,
by na stacji złych zdarzeń,
złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.
(JP II)
Wodnik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2015, 11:07   #9
sebastian88

tylko kurcze mi ciąglę coś sie przestawia , pyka w rejonie silnika co minute przy zamkniętym aucie. podładowałem akumulator ale niestety dziś to samo widocznie musi gdzieś uciekać prąd, albo te pykanie, przestawianie rozładowuje akumulator.
Mam jeszcze takie pytanie odnośnie kto na jakich światłach jeżdzi może banalne ale to mój pierwszy samochód z automatycznymi swiatłami pozycja
1. niby światła wyłaczone ale u mnie włączają się automatycznie w trakcie odpalenia silnika i ciągle świecą nieprzerwanie postojowe i ksenony dopiero jak zamkne samochód się wyłaczają. W tej pozycji mam też podświetloną deskę rozdzielczą.
2.Swiatła postojowe w tej pozycji świecą same postojówki ale na wyświetlaczy pokazuje mi samochód z włączonymi światłami, i wyświetlacz jest ściemniony nie można nic z niego odczytać
3 pozycja . reflektory światła mijania i drogowe, wyświetlacz tak samo przyciemniony, swieca się postojówki plus ksenony
4.reflektory automatyczne o co w tym chodzi, również jak na to mam przekręcone to ekran wyświetlacza jest ciemny, swiecą się ksenony i postojówki
Pytanie na których światłach wy jeżdzicie i czy tez tak macie jak opisałem? może to jest jakaś przyczyna rozładowywania akumulatora
Tak zwane światła dzienne żeby na nich jeżdzić to pokrętłem na którą pozycje przekręcić? bo juz sam nie wiem, na każdej świeci to samo prócz 2 gdzie świeca się same postojówki
dzieki za pomoc,, mam nadzieje że ktoś coś zrozumiał z tegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-06-2015, 19:26   #10
rafus1984
ford::beginner

Imię: Rafal
Model: Ford S-Max Titanium PowerShift
Rocznik: 2011

Kolego ja bym proponował albo zaopatrzyć się w amperomierz albo wybrać się do zaprzyjaznionego elektryka który zmierzy ci pobór prądu na załączonym aucie jak i na wyłączonym różnica pomiędzy tymi pomiarami powinna być znacząca ( w stanie spoczynku bardzo niewielki pobór) - w zależności od ilości sprzętu w jaki jest wyposażony pojazd.
rafus1984 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania