![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemyslaw
Model: ST
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
|
Witam.
Mam problem z wyżej wymienionym samochodem . 2 dni temu normalnie odpaliłem samochód i rury wydechowej zaczął wydobywać się biały dym . Po wstepnych rozmowach z mechanikiem który stawia na głowicę ( w zbiorniczku jest czysto nie ma oleju ) chciałbym sprawdzić turbinę która jest chłodzona wodą. Generalnie woda dostaje się w jakiś sposób do wylotu . Proszę czy ktoś mógłby podzielić się service manualem ? Najlepiej do silnika. Chcialbym przestudiować temat lepiej . Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
A nie jest to po prostu para wodna? Zrobiło się zimno, więc zaczęło kopcić. Po rozgrzaniu też kopci?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemyslaw
Model: ST
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
|
NIestety nie. Po rozgrzaniu też kopci .
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
biały dym to spalanie płynu chłodniczego
musi ubywać |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Test na obecność CO2 jak wychodzi?
O jakim silniku i pojeździe mowa? ST, 2,5, 2015 czyli mk3 jak Focus, coś tu nie tak chyba. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016
|
U mnie było podobnie. Biały dym, spory ubytek płynu- trasa bydgoszcz-zakopane i w zbiorniku pusto. Skończyło się na wymianie silnika- po ściągnięciu głowicy widoczne rysy na cylindrach. Głowica była szczelna i winna była UPG. Teraz też mam biały dym, ale to z uwagi na aurę. Po rozgrzaniu jest OK.
Gdyby okazało się, że w twoim przypadku głowica padła, a masz 1.5EB to pisz, mam wszystkie graty( turbina i rurki/wężyki też) poza wałem korbowym. |
|
|
|