![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-03-2014
Model: Fusion MK5 2019
Silnik: 2.0 Ecoboost 240 KM
Rocznik: 2019
|
Witam!
Przeszukałem forum w tym temacie, ale nie znalazłem nigdzie recepty na mój problem. Mianowicie ostatnio silnik 2-krotnie mi zgasł podczas jednego 3-kilometrowego dystansu: raz dojeżdżając na dwójce do progu zwalniającego, drugi przy próbie ruszenia pod górkę. (silnik był jeszcze zimny) Dwa dni później jadąc w trasie (silnik nagrzany) po wyprzedzaniu (ok. 120-130 km/h) wjechałem po przejechaniu ok. kilometra w teren zabudowany, więc zwolniłem hamując zarówno silnikiem, jak i hamulcami i silnik nagle mi zgasł. Nie było żadnej utraty mocy, falowania obrotów, szarpnięć, itp - silnik po prostu nagle się wyłączył. Poza gaśnięciem w czasie jazdy, miałem 2 razy taki przypadek, że odpalając po raz pierwszy w danym dniu samochód, silnik odpalił, po czym natychmiast zgasł. Po ponownym odpaleniu nie było już problemu. Chciałem dodać, że po zgaśnięciu silnika, ponowne odpalenie jest bezproblemowe - odpala od razu. Dziś byłem na badaniu komputerem i niestety żadnych błędów nie wykazano. Od ostatniego gaśnięcia przejechałem ok. 120 km, różnym tempem, stylem i silnik działa bezproblemowo - bez zarzutu. Macie pomysł co to może być? Pewnie jakaś pierdoła, ale skoro komputer nic nie pokazuje, to trudno się domyślić. Na badaniu byłem u kolegi, który ma oprogramowanie do Forda - 2 różne programy - i zero błędów. Chciałem jechać do ASO, ale w sumie jak kolegi komputer nie wykazuje błędów, to pewnie u nich też nie pokaże, więc pewnie nic nie znajdą i tylko kasę zmarnuję za brak diagnozy. Samochód: Mondeo MK4 tdci 2.0 140KM, przebieg 133 000km. Z góry jestem wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie. Kwestia gaśnięcia porannego to małe piwo, natomiast gaśnięcie podczas jazdy może być dość stresujące. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam, mam podobny problem ale w 1.8 tdci, czasami gaśnie po odpaleniu, w trakcie jazdy jeszcze sie nie zdarzyło. Przyczyną jest powietrze dostające się do filtra paliwa ale jak to się dzieje nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo mk4 GHIA X Thunder Metallic :)
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: '07/08
|
Co do gaśnięcia - miałem dokładnie to samo. Problem zniknął po wymianie termostatu. Myślę, że silnik się schładzał zbyt mocno podczas jazdy i gasł, szczególnie właśnie przy zwalnianiu przed miejscowością...
Zauważyłem też, że nieraz gasł podczas wypalania dpf... Bump: Co do gaśnięcia - miałem dokładnie to samo. Problem zniknął po wymianie termostatu. Myślę, że silnik się schładzał zbyt mocno podczas jazdy i gasł, szczególnie właśnie przy zwalnianiu przed miejscowością... Zauważyłem też, że nieraz gasł podczas wypalania dpf...
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-04-2012
Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
|
witam
odświeżam temat Mam to samo silnik gaśnie podczas jazy ale zawsze prze tym jak ma nastąpić wypalanie dpf, po wypaleniu 400km wszystko ok i znowu tylko przed wypalaniem czy to może być wada fabryczna, może jak więcej osób zauważy kiedy im gaśnie (bo z tego co czytam to sporo jest takich osób -posiadaczy mk4) to znajdziemy przyczynę, a jest to bardzo niebezpieczne zjawisko szczególnie przy dużych prędkościach. avatar nieaktualny teraz mam mk4 2.0 TDCI tak dla ścisłości. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo mk4 GHIA X Thunder Metallic :)
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: '07/08
|
Ja już teraz, jak wypala się DPF to nawet przy stawaniu na światłach czy zwalnianiu trzymam cały czas gaz, bo to gaśnięcie jest szkodliwe dla silnika. Druga sprawa to to, że u mnie po wymianie termostatu nastąpiła znaczna poprawa. Niektórzy pisali też kiedyś, że pomóc może aktualizacja softu...
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Ja również mam problem z gasnącym autem przy małych obrotach w trakcie wypalania filtra DPF. Objawy te pojawiły się po tym jak został mi wgrany update oprogramowania w ABSCAR i nie wiem czy to nie przypadek?
A Wy co myślicie czy to przypadłość softu czy jakiegoś podzespołu? Czy poza termostatem i updatem softu, ktoś ma inne pomysły co to może być? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-02-2012
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 140km
Rocznik: 2007
|
Ja mam tak, że samochód (mk4 2007 tdci 140km) się wyłącza chyba właśnie podczas wypalania i w zasadzie tylko, kiedy samochód jest nagrzany (kiedy stoi, lub jedzie długo na słońcu latem) i w momencie zwalniania, głównie na zjazdach, zakrętach. Nic się nie pokazuje i przez kilka minut nie idzie odpalić. Nie jest to zbyt bezpieczne, bo wyłącza się wspomaganie kierownicy i hamulców, na szczęście robi to przy obniżonej prędkości.
Wczoraj był nagrzany i wyczułem, że chyba się wypala i go jeszcze dogazowałem przed domem, wtedy na wysokich obrotach zgasł i pojawiła się usterka silnika. Po ostygnięciu samochód odpalił i jeździ, usterka też zniknęła. W zeszłym roku miałem wymienianą sondę, bo przez nią dpf się zapchał, przy okazji mi jakąś aktualizację wgrali w serwisie. Miałem też wtryski robione w tym samym czasie. Biorąc powyższe pod uwagę mogą być problemy z: 1. problemy z wypalaniem (muszę jeszcze sprawdzić pod komputerem, kiedy było ostatnie skuteczne wypalanie), zeszłego lata, jak mi się wyłączył, to komputer wykazał, że było skuteczne wypalanie w mniej więcej tym czasie. 2. przegrzaniem jakiegoś podzespołu (temperatura silnika pokazuje ok), 3. problem z jakimiś kablami, który wychodzi w wysokiej temperaturze i na zakrętach nie przewodzą. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Mam to samo. Auto nagle zgasło na zakręcie. Było to w zimie kiedy odpaliłem zimne auto i pojechałem kilka km odjąłem gaz i zgasło. Może zamarznięta woda się skropliła ? W lato taki problem nie wystąpił.
Może to ten DPF ? Może termostat ( za bardzo nagle chciał schłodzić auto kiedy na dworze niska temperatura ? Auto FORD MONDEO MK4 2014 ROK 2.0 TDCI przebieg 70 tyś km |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0
Rocznik: 2013
|
Witam
Pacjent: Mondeo polift 2,0 140KM disel Rano odpalam auto, wyjeżdżam na ulice i idę zamknąć bramę no i prawie codziennie auto zostawione na wolnych obrotach gaśnie. Odpalam go ponownie bez problemu i przez resztę dnia zachowuje się prawidłowo. Dzieje się tak po nocy i nie ma znaczenia czy wyjeżdżam o 7 czy 11, prawie zawsze musi sobie zgasnąć. Czasem nie muszę się zatrzymywać żeby zamknąć bramę i po odpaleniu jadę do najbliższych świateł ok 1000 m i gdy staje na czerwonym to ładnie trzyma wolne obroty. Gdybym parkował na ulicy i nie musiał go po odpaleniu zostawiać na chwilę na wolnych obrotach tylko odrazu jechał to bym pewnie nawet tej usterki nie zauważył. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Mysle, ze uklad paliwowy powietrza sie miedzy pompa a ziornikem. Do sprawdzenia wszystkie zlaczki wezyki i obudowa filtra
|
|
|
|