![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-05-2013
Model: Jeep
Silnik: 5.2l V8
Rocznik: 1997
|
Siemanko, mój stary złom mondeo MK3 2.0tdci 130km ma stały nieusuwalny błąd p1240 - brak zasilania czujnika. Objaw jest taki że sprężynka miga, kręci nie odpala. Potem wbija błąd od wałka rozrządu brak sygnalu.
W spoczynku pokazuje 2000bar na listwie, jak odepne czujnik ciśnienia paliwa to błąd p1240 się kasuje, nie wchodzi po kręceniu na wałek p0340 ale jest stały błąd p0190 - logiczne bo czujnik odpięty. Przy odpietych wyczkach jest na pinach po 5v dwa razy. Jak wpinam paliwa to znika napięcie na jednym pinie w wałku. Nie wiem jakie wnioski z tego wyciągnąć i jak szukać przyczyny, jadę po drugi czujnik na listwie, ale jak to nie będzie on to nie wiem jakim cudem listwa robi przerwę w czujniku walka. Może ktoś pomoże wspólnie to rozgryźć bo dotarłem do ściany. Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-05-2013
Model: Jeep
Silnik: 5.2l V8
Rocznik: 1997
|
Dla potomnych, czujnik ciśnienia paliwa na listwie miał zwarcie między pinem pierwszym a drugim zamiast 128k ohm, w innych powinno być coś koło 30Mohm. Zwarcie powodowało wywalenie rzadkiego błędu p1240 ponieważ komputer zamiast 5v na napięciu odniesienia miał zwarciowe 0v. Na tym samym pracuje czujnik położenia wałka rozrządu, stąd mylący błąd na czujnik wałka. Wstawiłem używany czujnik ciśnienia, odpalił po 3 miesiącach od strzala. Jestem super szczęśliwy, bo nie muszę kopać w wiązce jak dzik. Bałem się że gdzieś będzie zwarcie.
Ostatnio edytowane przez hubis ; 06-11-2020 o 23:28 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-03-2011
Model: mondeo MK3
Silnik: TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam.
Mam ten sam błąd P1240 który wg listy kodów błędów sugeruje, że jest to bład zasilania czujnika. Tylko którego konkretnie??? U mnie auto kręci jak cholera ale nie zapala. Postało 4 dni spręzynka sama przestała mrugać i auto zapaliło. Niestety po krótkiej przejażdżce stoję w nowym miejscu. Pomocy please. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Witam. Ktoś coś jest w stanie pomóc?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Sprawdzone to co w opisane w poście #2?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam.
Wszystko sprawdzone. Ale wszystko od początku. Auto zgasło nagle w czasie jazdy. Zaholowany do warsztatu. Błąd p1240. Nie zapala, na płaku pali, nie zaciąga paliwa. Miga sprężynka. Diagnoza-pompa padła. Sprawdzony filtr paliwa, zero jakichkolwiek opiłków. Auto nie zapala. Trzy, cztery dni później zapala jakby nigdy nic. Mechanik zgłupiał.Wracam do domu autem. Następnego dnia jadę jak zwykle do roboty, auto znowu gaśnie, Stoi na poboczu. Kolejnego dnia zapala. Jadę do innego warsztatu. Wymieniają w jeżdżącym aucie czujnik położenia wałka rozrządu. Jeżdżę 2 miesiace. Nagle auto gaśnie. Następnego i następnego dnia nie odpala. Stoi tydzień i czeka w kolejce na miejsce w warsztacie. Mamy holować, ale przekręcam kluczyk, zapala i jadę do warsztatu. Nie wiedzą co to jest. Nikt nie wie. A moze jednak ktoś ma pomysł gdzie szukać rozwiązania zagadki? Bardzo proszę o pomoc. Ostatnio edytowane przez jackb ; 15-03-2023 o 08:12 Powód: potrzeba pilnej pomocy. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
przy takich objawach to trzeba prześwietlać elektrykę, skrzynkę bezpieczników przewody itd
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Podłączyć tak jak w poście #1 miernik na zakres 5V czyli napięcie zasilania wszystkich czujników, któryś powodując zwarcie powoduje brak zasilania pozostałych. Trzeba sprawdzić aż do ECU bo może tam robić zwarcie. Przykładowo czujnik ma trzy piny na jednym jest 5V zasilanie, na drugim trochę poniżej 5V(np ok. 4.95V) sygnał i trzeci masa. Sprawdziłbym czy cewki na wtryskiwaczach nie robią zwarcia ale to by generowało inny błąd.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna