Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-08-2014, 09:01   #1
rafael12
ford::beginner

Imię: Rafi
Model: mondeo mk 4
Silnik: 2.0 duratec+LPG
Rocznik: 31.07.2008
Domyślnie Jak programować Gem ?

Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych? Upalił mi się Gem, kupiłem nowy o tych samych numerach tyle że okazało się że jest on z anglika. Mój mechanik zamontował go zakodował kluczyki, itd. tyle że część rzeczy działa odwrotnie np. otwieranie szyb, regulacja lusterek no i część urządzeń mi nie działa np. grzanie szyb i jeszcze parę innych,a nie które komputer pokazuje że mam i krzyczy o awarii bo fizycznie ich nie mam np. alarm, czujnik maski itd. tylko Gem ma go wgrane. Majster twierdzi że potrzebne są dane powykonawcze dla mojego numeru VIN,a on ma jakiś kłopot z dostępem do tych.Jeśli się mylę niech koledzy mnie poprawią ale czy jest możliwość aby ktoś mi wysłał te dane drogą elektroniczną na PW a ja je przekaże mechanikowi do wgrania. Z góry dziękuję z pomoc.

Ostatnio edytowane przez rafael12 ; 03-08-2014 o 20:57
rafael12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2014, 10:22   #2
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Prośba o pomoc w programowaniu Gem

Cytat:
Napisał rafael12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych?
Twój region to kolega " mm32"

pozdr leszcz
Stary 02-08-2014, 13:02   #3
aksokol
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał rafael12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych?
Wydaje mi się, że przy pomocy Elmconfig-a możesz sam sobie ściągnąć.
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2014, 11:45   #4
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał aksokol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wydaje mi się, że przy pomocy Elmconfig-a możesz sam sobie ściągnąć.
dokładnie tak!
2min roboty elmconfigiem - wpisać swój vin, pobrać na podstawie vinu fabryczną konfigurację z serwera forda i zapisać do nowego BCMa

albo:
odczytać konfigurację z IPC (zegary) i zapisać w nowym BCM
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2014, 11:50   #5
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dokładnie tak!
2min roboty elmconfigiem - wpisać swój vin, pobrać na podstawie vinu fabryczną konfigurację z serwera forda i zapisać do nowego BCMa

albo:
odczytać konfigurację z IPC (zegary) i zapisać w nowym BCM
Kolega dobrze rzecze ale niektóry się boja lub nie mają odwagi do tego wiec lepiej polecić kogoś kto ogarnie to koledze w kilka chwil.

A tak w ogóle to myślę że kolega już to ma zrobione tylko zapomniał o tym temacie i nie poinformował nas o zakończeniu akcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez leszcz ; 05-08-2014 o 11:53
leszcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2014, 16:36   #6
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jak programować Gem ?

Jakbyś miał jakiś problem z ogarnięciem GEM'a to chętnie pomogę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2014, 00:20   #7
rafael12

Witam, przepraszam że się nie odzywałem lecz mam takie godziny i charakter pracy że nie mogłem odezwać się wcześniej. Ale do rzeczy, mój mechanik twierdzi że od kilku dni jest kłopot z połączeniem się z serwerem forda i proponuje skopiowanie Gema z innego forda, choć może się to udać to myślę że pewnych rzeczy może nie być w tamtym fordzie i może być kłopot jak pisałem wcześniej teraz mam już takie anomalie. Ale odczytać konfiguracje z IPC to ciekawa sprawa, jutro mam w końcu wolne więc jadę do warsztatu, i nawinę nowinki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na pewno odpiszę co i jak. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie

Bump:
Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakbyś miał jakiś problem z ogarnięciem GEM'a to chętnie pomogę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Dziękuje jeśli jutro się nie uda u mechanika, to z chęcią skorzystam z pomocy. Swoją drogą mam już kabel elm327, tylko dobrać odpowiedni program i będę mógł w przyszłości pomóc komuś i sobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .łączyłem go z forscanem i działa bardzo dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-08-2014, 00:28   #8
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
od kilku dni jest kłopot z połączeniem się z serwerem forda
z Warszawy da się, więc z Pomorza także powinno

Cytat:
proponuje skopiowanie Gema z innego forda
kiepski pomysł, lepiej podjedź do kol. mm32
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2014, 00:43   #9
rafael12

Witam mayak, skoro tak mówisz to spróbujemy jutro raz jeszcze ściągnąć dane z serwera, jeśli się nie uda to skorzystam z pomocy kolegi mm32a a kopiowanie Gema sobie odpuszczę. Dzięki za informacje
Stary 06-08-2014, 11:54   #10
leszcz
FCP member

Jeszcze jest opcja abyś dał VIN a pociągniemy Tobie i na serwer Ci wrzucę do swojego Synology -- dostaniesz linka dla siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania