![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Focus
Silnik: 1.5tdci
Rocznik: 2014
|
Witam serdecznie ford focus 2014 1.5tdci jak w temacie ,ciezko odpala na zimnym silniku ,moje pytanko jak wyglada grzanie swiec w tym aucie ,bo u mnie brak spirali na desce oraz brak napiecia na swiecach (oczywiście brak bledow) zamontowane nowe swiece oraz przekaznik ,co ciekawe gdy dam swoje napięcie na swiece zarowe auto pali na dotyk ,natomiast nie wiem w jakich temperaturach zalacza sie przekaznik (gdy wypne czujnik temperatury wody swiece zalaczaja sie ale tylko raz wiec wykluczam ich problem) I kolejna sprawa cisnienie sprezania cylinder nr1- 24 nr2 - 21 nr3 - 19 nr4 - 24 wiem ze dobry silnik nie potrzebuje swiec gdyz dobra kompresja jest w stanie uruchomic silnik.,jakie powinno byc ksiazkowe cisnienie sprezania w tym aucie ?proszę o pomoc
Ostatnio edytowane przez daniel0515 ; 15-08-2024 o 22:52 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Spirali nie ma w obecnych temperaturach, pojawi się jak się zrobi chłodniej.
Czy świece mimo tego powinny grzać? Tego nie wiem, jeśli jest to zrobione jak w Fordach poprzedniej generacji (diesle Focusa MK2), to tak - mimo braku kontrolki będą grzały kilka sekund przed odpaleniem. Mimo wszystko, moim zdaniem, nie mają one wpływu na odpalanie w obecnych temperaturach. Jak wsiadasz do auta i masz przycisk "Ford Power", to w obecnych temperaturach odpalenie następuje po sekundzie od włączenia zapłonu - no zdecydowanie świece nie zdążą nagrzać komory spalania, choć na pewno zdążą jakieś ciepło wygenerować i wspomóc rozruch. Musiałby grzać się już w momencie otwierania drzwi żeby wygenerować jakąś sensowną ilość ciepła. Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziekuje za odpowiedz ,swiece wogole nie grzeją nawet chwili podczas proby odpalania, grzeja tylko sygnałem przerywanym przez chwilę na biegu jałowym zaraz po odpaleniu silnika ,udało mi się włączyć grzanie swiec ale tylko w chwili gdy wypiąłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej oraz czujnik temperatury zewnętrznej ,ale tylko raz po odpięciu udaje mi je włączyć.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
|
A nie zapowietrza się układ paliwowy? Generalnie pewnie napięcie na świece podałeś już po paru próbach. Może dlatego odpalił.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Rocznik: 2016
|
Świece żarowe zostaw w spokoju, jak wyżej, to fałszywy trop.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Problem znaleziony ,pęknięta uszczelka pod głowica w miejscach oddzielających od siebie cylindry ,przez co słaba kompresja.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
|
Czapkę zdjeliście? Czy jednak wyszło po sprawdzeniu szczelności cylindrów?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Czapka zdjęta z tego powodu iż te sprężanie, które podałem wyżej jest rzeczywiście slabe ,szczególnie na 3 cyl.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
|
Daj znać po zmianie jaka będzie kompresja, czy te 24 to rzeczywiście jest ok
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Po zmianie jest wszedzie praktycznie po 25 i pali od strzała, pozdrawiam.
|
|
|
|