![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK2 COMBI
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam. Focus 1.6tdci 2007 combi .
Sprawa toczy się od jakiegoś roku . Zaczęło się od stuków z lewej strony , tak jakby coś dobijało bądź przeskakiwało. Objawiało się to w sytuacjach gdy jadąc do przodu , zatrzymuję się , zaczynam cofać (stuk/przeskok pojedynczy) i odwrotnie : zatrzymanie , jazda do przodu (przeskok).W czasie jazdy nie ma objawów oprócz delikatnego szumienia. Auto do mechanika , analiza : łożysko rozsypane - wymiana na nowe średnia półka . Po wymianie spokój do jakichś 2 miesięcy i zaczyna się to samo... To znów mechanik , analiza i łożysko rozsypane i wymiana na nowe ...Znów spokój jakieś 2 miesiące i objawy powoli wracają ... więc znów mechanik i co...? Łożysko do wymiany , rozsypane . Gość co mi to robi twierdzi że nie widzi żadnej przyczyny czemu się tak dzieje , zaproponował wymianę łożyska (wysoka półka ) + wymiana zwrotnicy + wymiana przegubu i zobaczymy czy to pomoże , bo innych pomysłów brak . Pojawiła się nadzieja że może to pomoże w końcu . I oczywiście znów jakieś 2 miesiące spokój , po czym znów objawy wracają , więc domyślam się że łożysko do wymiany . Macie jakieś pomysły co może być powodem takiej sytuacji ? Mechanikowi ufam i chce żeby mi to zrobił 🙂 tylko jeśli nie ma pomysłu na to , to może Wy coś wiecie i obgadam z Nim sprawę na co zwrócić jeszcze uwagę odnosząc się do forum .Może te modele mają jakieś typowe usterki , albo co 🙂 Dzięki za wszelkie wskazówki |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
A z ciekawości poproś mechanika żeby wyjął mcphersona i zobaczył jak wygląda poduszka, w szczególności miejsce gdzie tłoczysko wchodzi w poduszkę, czy przypadkiem nie zrobiło się jajo. Wiem, że może to średnio pasuje to tego co piszesz, że nastaje chwilowy spokój i na nowo, ale to co na początku mówiłeś - pojedynczy stuk po zmianie kierunku, pasuje już znacznie mocniej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Rocznik: 2018
|
Ciekawi mnie jak on wprasowuje łożysko. Tam trzeba wciskać je za zewnętrzna bieżnie nie za piastę. Ma specjalny przyrząd? Czy na prasie bezpośrednio?
Jak już stwierdzi że cała zwrotnica to kup używkę, całą z łożyskiem. Stuki przy zmianie kierunku to już stawiam na przegub. Ale to są zestawy że można wymienić sam tripod. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK2 COMBI
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2007
|
Nie wiem jak wprasowuje . Ja się nie znam na tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedynie co to pogadam z nim o tematach które przedstawiacie , jak podjadę na kolejną wymianę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Może akurat jakaś lampka się zapali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Co do stuków to tylko przy zmianie kierunku przód -tył , przy skręcaniu nie występuje . Tylko właśnie łożysko to skutek , bo dziwne to jest że jak zmienię łożysko to jakiś czas spokój i później stopniowo znów się zaczyna . Majster mi jeszcze mówił że może było gdzieś walnięte przed tym jak kupiłem i teraz takie rzeczy się dzieją , bo coś ze sb nie współgra . Czy jest ewentualnie taka możliwość ? Kłaść kasę w coś co i tak nie będzie działać to bez sensu w razie gdyby coś w tym było prawdy .
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4