![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-09-2024
Model: fiesta
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2013
|
Witam
Co jest przyczepione na szybie (u mnie) z lewej strony od mocowania lusterka wstecznego i co to za półkula około 1,5 cm średnicy na środku podszybia (bardzo blisko szyby). Ponaczepiali jakiegoś barachła i się tak zastanawiam po co to jest. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Witam
prosimy o zdjęcia, bo nie wiemy co kolega ma na myśli, czy to fabryczne "barachło" czy cos dołożonego. I prosze nie pisac że Twoim zdaniem wygląda na fabryczne - ZDJĘCIA pozdrawiam pankrakus
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bogdan
Model: Fiesta Mk7
Silnik: Ecoboost 1,0
Rocznik: 2016
|
U mnie w okolicy lusterka przykleili moduł GPS, a to drugie to pewnie czujnik nasłonecznienia. Tak mi się wydaje, ale ja się nie znam.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
dzięki, ale po co ten moduł jak ja nie mam "radia" z nawigacją. Z kolei czujnik nasłonecznienia to by była dobra teza gdyby nie to że podświetlenie ustawia się ręcznie, więc po co on by był.
ja nic nie "dokładałem", kilka lat temu kupiłem, "zmieniam" olej dosyć często i jeżdżę. Chyba, że ktoś był "sprytny" i przełożył wyposażenie a co się nie dało usunąć to zostało ale o te 2 rzeczy które pytam to raczej fabryka, bo widziałem ślady ingerencji w innych miejscach (coś na pewno było a już nie ma). Może jutro dodam zdjęcia, czas do pracy się wybierać.
To jest na szybie, od góry, drugie zdjęcie ze zdjętą obudową (widać co jest w środku): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To jest na podszybiu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To może jeszcze… co to jest za okrągły plastik na przeciwko wyświetlacza radia (widać już go na poprzednim zdjęciu) dokładnie chodzi o to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Gdyby trzeba było wrzucić obrazki na inny hosting, nie ma problemu, chwilę potrzymam je na dysku… ale jaja, to tu jeszcze trzeba "umieć" wstawiać zdjęcia. To po co jest funkcja wstawiania obrazków? Ostatnio edytowane przez therektor ; 29-10-2024 o 12:56 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
To duże to wygląda na sensor deszczu. Czujnik nasłonecznienia służy do sterowania klimatyzacją. Ja też to mam mimo, że klima manualna. A to przed wyświetlaczem to chyba jakaś samoróbka. Zapytaj poprzedniego właściciela po co to przykleił.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
1. Gpsm
2.czujnik nasłonecznienia 3. Jakas pozostałość po innym kierowniku. |
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Mam GPS i z tego co pamiętam wygląda inaczej. Wpisz w googla BQWSG i się wyjaśni.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Wszystkim dziękuję, jednak
ma rację a pytanie poprzedniego właściciela nie jest możliwe.
1. czujnik deszczu, który u mnie jest wyłączony (ale czekam na przewód od pana Chińczyka bo od zawsze wkurzała mnie żółta gwiazdka poniżej 4° i czerwona poniżej 0). Z doświadczenia wiem, że te czujniki są zupełnie bezużyteczne. Także jak ktoś nie ma niech czujnika deszczu nie ma czego żałować, gadżet który nie działał nigdy prawidłowo. 2 na razie przyjmuję, że to czujnik nasłonecznienia, choć nie musi tak być. Podświetlenie zegarów mam manualne, jak we wszystkich samochodach którymi jeździłem (oprócz mana tg26 - firma w której pracuję zaczęła zmieniać z aktrosów 1843 na mana od 2022r.). Też muszę powiedzieć, że jest to zupełnie bezużyteczny gadżet, bo nie działa prawidłowo, tak w ogóle man to najgorszy syf, którym jeździłem do tej pory. W moim przypadku przy zmianie nasłonecznienia (np: gdy wjeżdżam do tunelu, podświetlenie się nie zmienia, więc może on też został wyłączony. Podobnie jak ze stop/start wyłączył się "sam" jakoś tydzień po kupieniu, nic nie robiłem. Bardzo dobrze że nie działa i niech tak zostanie, te "śmieci" ekologiczne nigdy nie działały prawidłowo (jak wszyscy tzw. ekolodzy - zryte lub opłacone łby). 3 @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tu możesz mieć rację Dobra… ja do pracy zaraz. Jeszcze 2 noce. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Dwie osoby z doswiaczeniem poprawnie podały czym są te trzy elementy, reszta niech się douczy.
|
|
|
|