![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: C-max II
Silnik: 1.6 tdci 115 KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Witam, to mój pierwszy post tutaj. Autko takie jak w opisie. Sprowadzone z Francji. Mam problem z nawigacją. System niby nawiguje ale błędnie tzn. odczytywany jest ruch pojazdu, ale znacznik porusza się po wszystkim tylko nie po drogach oznaczonych na mapie. Do tego napis na ekraniku "NO GPS". Nawigacja wyposażona jest w fordowską kartę SD. Poradźcie o co chodzi. Menu nawigacji jest w języku polskim, ale np. już telefon z BT nie. Czy można to jakoś zmienić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 07-01-2015 o 13:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]()
Pomóżcie koledzy!!! Może ktoś wie o co chodzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
"No GPS" - pewnie "padła" antena GPS. Po naciśnięciu przycisku "Info" jest napisane ile widzi satelitów. Jeśli 0, to pewnie trzeba wstawić antenę GPS z allegro... Wszystko opisane w wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie ma znaczenia, że w tytule jest navi NX DVD.
Moduł SYNC da się przeprogramować aby było menu w języku polskim - choć sterowanie głosowe pozostanie po angielsku. Da się to zrobić w ASO (albo w serwisie mającym dostęp do fordowskiego systemu FDRS).
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-01-2015 o 11:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Dzięki za odpowiedź. Czy antena GPS podobnie jak w mondeo znajduje się w stopce antenty dachowej? Jak to rozebrać?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Imię: WOJCIECH
Model: Focus C-max Ghia
Silnik: 2.0 Tdci 136KM
Rocznik: 2004
|
![]() Cytat:
Tu jest fotorelacja z naprawy anteny GPS co prawda z Mondeo MK3 ale moze to to samo. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Wiem już, że ponoć antena GPS znajduje się w obudowie plastikowej lusterka wstecznego. Pytanie jest następujące: czy da się jakoś rozebrać konsolę radia żeby tą antenę wymienić? Radio jest tak zabudowane, że nie wiadomo o co się zaczepić żeby to wyjąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Witam,
zgodnie z informacją od tedi_k rozebrałem osłonę lusterka wstecznego. Na zdjęciach widać co się tam znajduje. W sumie 3 rzeczy. Wiązka do lusterka fotochromatycznego to raz, z tego co znalazłem na necie po numerze części to czujnik deszczu to dwa i coś jeszcze (też chyba jakiś czujnik). Nie ma tam nic co wygląda jak antena GPS. Są same cieniutkie kabelki zakończone wtyczkami. Brak kabla antenowego. Gdzie w takim razie umiejscowiony jest moduł GPS? Zamieszczam też zdjęcia radia z prośbą o podpowiedź jak to rozebrać żeby się dostać do tego radia (w celu zlokalizowania wtyku antenowego i ewentualnej wymiany anteny). Pomóżcie. Proszę!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
FCP member
|
![]()
To na pierwszym zdjęciu to właśnie moduł GPSM. Zawiera m.in. antenę GPS, ale wymienia się cały. Trzeba sprawdzić porządnie czy nie padła wiązka do modułu (szczególnie zasilanie). W takiej konfiguracji nie ma osobnej anteny GPS i moim zdaniem nie da się tutaj załatwić sprawy za 40zł zakupem na allegro...
Moduł GPSM wysyła informacje do navi po CAN oraz załatwia sprawę lokalizacji dla powiadamiania awaryjnego przez SYNCa.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 15-03-2015 o 18:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Dzięki tedi za szybką odpowiedź.
Powiedz mi proszę jak mogę sprawdzić wiązkę (miernik posiadam i w sumie to tyle :-() Na aledrogo jest coś takiego do znalezienia np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nazywa się to moduł bramki mediów, ale na ebayu znalazłem też tą część opisaną jako sensor deszczu. Co zatem jest prawdą? Rozumiem, że jesteś pewny, że ten czujnik zawiera w sobie moduł GPS? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
FCP member
|
![]()
Sprawdzenie mojej "prawdomówności" jest trywialne - wchodzisz na etis.ford.com, wklepujesz VIN swojego pojazdu, wybierasz zakładkę "oprogramowanie pojazdu" a potem "streszczenie" i widzisz obrazek podobny jak poniżej.
Sprzedawcy na allegro i Ebayu swe kompetencje mają skupione na określaniu ceny... Za co ta cena nie ma na prawdę większego znaczenia...