![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: deny
Model: c-max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
|
Pól roku temu pękła sprężyna z przodu. Wymieniłem aby dwie sprężyny.
Podczas jazdy było słychać stuki. Wymieniłem obie poduszki z łożyskami Sachs. Nadal to samo. Teraz wymienione oba drążki i oba sworznie wahacza. Nadal strzela jakby sprężyna przeskakiwała. Nie są wymienione amortyzatory. Czy stare amortyzatory (17 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) mogą powodować takie przeskakiwanie sprężyn po obu stronach? Najbardziej strzela na parkingu podczas ostrych skrętów. Podczas jazdy na wprost, nawet po wybojach nic nie słychać. Pamiętam , że jak skręciłem łożyska to bardzo ciężko to chodziło, prawie nie mogłem tego ruszyć wokół osi. Może łożyska były jakieś wadliwe. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-05-2021
Model: focus c-max 2.0 tdci
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
U mnie było identycznie, szkoda że żaden mechanik nie zauważył że amortyzator był krzywy, może i u ciebie jest podobnie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
Czyli łożyska amortyzatora do weryfikacji, a to że SACHS ..... to tyle znaczy co napis na dropsie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez Mariusz.S ; 31-10-2024 o 08:50 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
rozkręciłem wczoraj całą lewą kolumne i takie wnioski:
-mam już dość ściskania tych sprężyn ręcznym ściągaczem, macie jakiś patent? -17 letni amortyzator wydaje się nadal sprawny -sprężyna firmy Daco trochę inaczej się zwój układa w porównaniu do oryginały, krótszy zwój ze 3cm, dlatego koniec zwoju u góry przy łożysku wychodzi gdzie indziej -łożysko Sachs przed skręceniem obracało się dobrze, po skręceniu kolumny ciężko tym ruszyć, myślałem że mi sprężyna przeskakuje ale to łożysko tak strzela powiedzcie mi czy po skręceniu całości poduszka na łożysku powinna obracać się bez żadnych oporów ? pierwszy raz to montowałem i nie wiem jak to powinno chodzić w tej chwili jak kręcę poduszką w lewo to mi się śruba odkręca o amortyzatora |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
jeszcze jedno mój stary amortyzator po wyciągnięciu rury maksymalnie (sama nie wychodzi) i postawieniu w pionie chowa się ok 5 cm
powinien trzymać max wysów, czyli jest zużyty może amortyzator za bardzo ściska łożysko w dół ? ciągnie w dół te 5 cm, że ciężko mi było śrubę złapać Ostatnio edytowane przez cezarone ; 01-11-2024 o 14:08 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-05-2021
Model: focus c-max 2.0 tdci
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
Jak rura sama nie wychodzi to amortyzator jest kaput.
|
|
|
|