![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1800
Rocznik: 2004
|
Witam! Focus mk1 1.8TDCI
Temat poruszany kilka razy (przy prędkości 140 wskazówka temperatury przesuwa się w kierunku czerwonego pola, jak się puści gaz wraca do normy) ale wszystkie rzeczy z forum już przerobiłem. Wymieniłem termostat, wyczyściłem układ chłodzenia, wymieniłem pompę wodę. Może ktoś wie co jeszcze może być nie tak?? Pragnę dodać że autem można jeździć po mieście nawet w korkach i się nie grzeje. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Wentylator się załącza?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Na początek oczyść dobrze z zewnątrz chłodnicę z brudu i robactwa, najlepiej wymontować, a jak to nie pomoże , to tylko zakup nowej, majątku nie kosztuje.
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wszystko się załącza. Chłodnicy wyczyszczona i odkamieniona.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W takim razie,jest problem elektryczny, włącz tryb serwisowy zegarów, ustaw na temperaturę w celsjuszach, i tak jedż aż zacznie wskazówka iść w kierunku czerwonego pola, i zaobserwuj jak zachowuje sie temperatura na wyswietlaczu, dociągnij prawie do czerwonego pola,wtedy tryb serwisowy powinien pokazywać temperaturę 125 stopni do 130,zwolnij zobacz czy temp na wyswietlaczu też szybko spada, czy tylko wskazówka.
Jeżeli tylko wskazówka, to uszkodzony wskażnik temperatury lub czujnik, bo nptemperatura płynu nigdy nie spada gwałtowni, a tylkko wskazania przyrządów do mierzenia. |
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001
|
Może być jeszcze niewłaściwie działający czujnik temperatury na głowicy lub niewłaściwy płyn w chłodnicy, albo co gorsza zwykła woda i odkładający się kamień w głowicy. Wskaźnik na zegarach jest sterowany z ECU i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą temperaturą silnika. Gdy temperatura jest w normie to utrzymuje się na środku, gdy przekracza normę to wskaźnik gwałtownie skacze w górę.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dziękuje za porady. Spróbuje
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Spróbuj jeżdzić do 139, to może nie będzie ssie przegrzewał.
|
|
|
|
#9 |
|
|
Męcząca taka jazda jest.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: paweł
Silnik: 1,8
Rocznik: 2000
|
Czy coś już wiadomo >? mam taki sam problem, wymieniałem uszczelniacze zaworowe oraz pierścienie, oczywiście uszczlkę glowicy też ponieważ focusik brał dużo oleju, poprzedni właściciel musiał go po prostu przegrzać. No i auto zaczęło robić cyrki. Przy prędkości ok 100 km/h rośnie temperatura na wskaźniku i na wyświetlaczu przy 125 stopniach jest na czerwonym, zabiorę noge z gazu spada na środek a temperatura na 100-105. Wymienione termostaty 2 razy, czujnik w głowicy, sprawdzona chlodnica, zalewałem ją wodą przez jeden z węży, wylatywała szybko i czysta, bez oporu. Wężę nie robią sie twardę, ale ten od termostatu zawsze po jeździe jakiś zimniejszy. kończą już się pomysły.. widać też że pompa wody była zmieniania niedawno, zresztą były właściciel twierdzi że w zeszłym roku.
|
|
|
|