![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-06-2021
Model: fiesta
Silnik: 1
Rocznik: 2013
|
Witam
Forscan pokazuje mi błędy U0155 oraz B10EA .Fiesta z 2013 r (ecoboost 125 ). Gdzie szukać , co sprawdzić ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dab
Model: Ford fiesta
Silnik: 1.0ecoboost
Rocznik: 2014
|
Hej, mam fieste 1.0 ecoboost od jakiegoś czasu wyświetla mi się błąd p0101 oraz p0103.
Dodatkowe symptomy: P0101- brak sygnału , usterka sporadyczna P0103- obwód zwarty do akumulatora Byłem już w kilku miejscach i każdy mówi co innego. Jakie są objawy? Podczas przyspieszania czuć jak silnik jest tłumiony i nie idzie jak powinien. Dzieje się naprawdę losowo. Po odpuszczeniu gazu na 2 sekundy moc powraca i przyspiesza już normalnie. Finalnie wymieniłem przepływomierz i można odczuć że silnik się odblokował. Po wymianie przepływomierza błąd wyskakuje dalej. W znanym fordowskim warsztacie w gdańsku powiedzieli mi że może to być zapchany katalizator i tylko wymiana wchodzi w grę, żadne czyszczenie. Co więcej mogę powiedzieć. Auto jeździło na trasach powyżej 20km i był delikatnie traktowany przez swój żywot. Ostatnie 1.5 roku zdecydowanie więcej stał niż jeździł. A po pamiętliwym okresie 4 tygodni postoju po uruchomieniu i przejechaniu się, zapłon przerywał co sekundę mimo że przyspieszał i osiągnął właściwą prędkość na obwodnicy to ciągle przerywał. Nie dało się jechać. Czy miał ktoś podobny przypadek ? Ostatnio edytowane przez Bojan96 ; 18-12-2024 o 12:28 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Ford fiesta
Silnik: 1.0ecoboost 125km
Rocznik: 2014
|
Hej, mam problem z silnikiem 1.0 Ecoboost.
Pojawia mi się błąd przepływomierza P0101. Byłem w fachowym serwisie Forda w Gdańsku (nie ASO), gdzie stwierdzili, że DPF jest zatkany i trzeba go wymienić, ale uznałem, że to nie jest przyczyna, więc temat odpuściłem i wymieniłem sam przepływomierz. Po 500 km błąd wrócił. Wymieniłem sondę lambda przed katalizatorem, ale sytuacja się powtórzyła – błąd znów się pojawił. Po około dwóch miesiącach silnik zaczął przerywać i okazało się, że popękały świece z powodu złej mieszanki paliwa. Po wymianie świec (NGK – dobrze piszę?) przejechałem kolejne 500 km i błąd znowu się zapalił. Zauważyłem, że po ostatniej wymianie świec silnik zaczął pracować słabiej, tracił moc i ciężko ruszał – wkręcał się dopiero przy ok. 2800 obrotów, a dynamiczne ruszanie było praktycznie niemożliwe, jakby mieszanka była zbyt uboga. Po ponownym pojawieniu się błędu P0101 moc silnika wróciła do normy – znowu przyspiesza i pracuje tak, jak powinien. Jedyny objaw, jaki teraz występuje, to chwilowy brak reakcji na pedał gazu – gdy nacisnę gaz, czasami nic się nie dzieje, ale po puszczeniu pedału i odczekaniu 2-3 sekund moc wraca i wszystko działa normalnie. Ten sposób działa za każdym razem. Mieliście może podobny przypadek albo wiecie, co może być przyczyną? Teraz podejrzewam uszkodzenie komputera albo kończące się turbo, ale dodam, że silnik nie bierze oleju. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| ecoboost , ecu , fiesta mk7 , ford , przepływomierz |
|
|