![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-07-2010
Model: Focus 1 FL
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2002
|
Witam jestem tutaj nowy więc witam wszystkich.
Zakupiłem niedawno Foczke rocznik 2002 z silnikiem benz. 1.6 16v i mam mały problem jak w temacie z oświetleniem, mianowicie kiedy jest włączony silnik i jest na biegu jałowym i np włącze klime, czy nawiew czy cokolwiek innego nagle zaczyna migać delikatnie całe oświetlenie, czyli wszystkie kontrolki jakie w danym momecie się świecą, światło pod sufitem czy nawet reflektory przynajmniej przednie bo tylnich akurat jeszcze nie sprawdzałem, tak jakby nie wiem było niestabilne napięcie czy coś takiego, akumulator jest chyba sprawny, bynajmniej widnieje na nim zielone światełko, czy to może być wina alternatora ? czy ogólnie elektryka pada ? Z góry dzięki za jakieś informacje, dodam iż niezbyt się znam także prosze bez szyderczych odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Witam
Też kiedyś to przerabiałem. Najpierw niepotrzebnie zainwestowałem w nowy regulator napięcia, po czym okazało się, że padał akumulator (8-letni, tj. w wieku całego samochodu) - robiły się zwarcia w celach. Po wymianie wszystkie objawy ustąpiły. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
witam
przepraszam, że odświeżam temat po tak długim okresie, ale mam identyczną sytuacje jak autor postu i ani ja ani elektrycy nie są w stanie usunąć problemu. posiadam forda focusa 1,6 benzyna z 99r. Dodatkowo u mnie zaobserwowałem, że napięcie ładowania jest za wysokie sprawdzałem dwoma miernikami na akumulatorze oraz na gnieździe zapaliczki i wynosi ok 16V a po wejściu w tryb diagnostyczny na wyświetlaczu pokazuje 14,4V co ciekawe po odpięciu wtyczki od alternatora (regulatora) napięcie jest w granicach 13,6V oraz ustępuje objaw migania oświetlenia (skoków napięcia po włączeniu jakiegokolwiek odbiornika) a w trybie diagnostycznym pokazuje 11,7V i wszystko byłoby ok ale świeci się kontrolka od ładowania oraz auto ma problemy z odpalaniem bo akumulator nie jest chyba prawidłowo naładowany. W aucie wymieniłem alternator oraz sprawdzałem na 3 regulatorach napięcia i za każdym razem objawy są identyczne, sprawdziłem także na 3 akumulatorach w tym jeden nówka, przewody które dochodzą do alternatora są ok nie ma żadnych śladów zużycia na wtyczce również, wymieniłem również pasek wielorowkowy. Przeczytałem już chyba wszystkie posty na ten temat jednak żadne rozwiązania u mnie nie przynoszą rezultatu dodatkowo po podłączeniu do kompa nie wychodzą żadne błędy. Bardzo proszę o pomoc ewentualnie o jakieś wskazówki. Z góry dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: FOCUS MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2001
|
Witam, przerabiałem ten sam problem skończyło się na wymianie alternatora (3 razy za trzecim razem było ok) ale to uroki używek. Tu alternator siatkowy z inteligentnym ładowaniem. Musiał byś podjechać do forda na test chyba że masz kogoś kto ma sprzęt i program pod test tego alternatora.
Ja miałem sytuację że szybko żarówki mi paliło średnio 8 razy do roku . Mam gościa który jest specem ale nie wiem skąd jesteś? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jestem z Sosnowca, właśnie bo alternator założyłem używany i objawy są identyczne więc go wykluczyłem boję się, że to jakaś poważniejsza sprawa, najwyżej kupie jeszcze nowy alternator chyba, że Twój znajomy jest z niedaleka to chętnie bym skorzystał z pomocy
|
|