![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 13-08-2007
Model: Mondeo Mk1/sedan/ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: marzec 1993
|
Witam serdecznie. Jak w tytule podczas najeżdżania na wyboje powstają odczuwalne stuki, jakby któryś element zawieszenia miał luz i przeskakiwało. Dzieje się tak od kupna auta, strzeliłą sprężyna na mrozie na postoju, zatem auto poszło na remont zawieszenia. Mimo wymiany amortyzatorów, odbojników i osłon, poduszek amortyzatorów i łożysk oporowych amortyzatorów, łącznika stabilizatora, tulejek wahaczy, problem pozostał. Łożyska w porządku, drążki kierownicze klasa, przeguby sprawdzone, koła dokręcone, tuleje stabilizatora nie wyrobione. Nie wiem co to może być. Może macie Państwo jakieś pomysły. Jeśli byłoby to coś nie ważnego nie pytałbym ale zawieszenie i hamulce to jak dla mnie najważniejsze układy w aucie. Może jest coś czego nie wymieniłem a może mieć wpływ. Wypisałem dokładnie to co było robione.
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-08-2008
|
u mnie na wybojah tez stukalo dopiero 3ci zaznaczam 3ci kopplet lacznikow stabilizatora zadzialal i teraz git.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-09-2008
Model: Mondeo 1
Silnik: 1.8 16V benzynka + podtlenek :)
Rocznik: 1996
|
mialem ten sam problem ( chyba kazdy go ma albo bedzie mial w mk1/2 ) Nie warto sie bawic w wymiane tuleji i gum w wahaczu. Najlepiej wymienic oba wahacze na nowe. Glowna przyczyna tego stukania lezy glownie w tych gumach w wahaczu.
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Grzesiek
Model: Volvo V40
Silnik: 1.9 DI
Rocznik: 1999
|
Mi również ciągle stukało, mimo że już wszystkie elementy gumowe i kuliste wymieniłem. Okazało się, że przyczyn było kilka:
- nowe a luźne łączniki, kupiłem Loemferdery i jest git. - luźny sworzeń wahacza w piaście, wyrobiło się gniazdo, pomogła wymiana. - najtańsze tuleje gumowo-metalowe nadają się na zupę, miały większą średnicę wewnętrzną w tulei stalowej i stukały o śrubę. Założyłem gumy Forda i już pół roku cichuteńko, aby silniczek mruczy. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi. zacznę od wymiany drugiego łącznika i zbadani sworzni. jak nie pomoże to pomyślę o wymianie poszczególnych mniejszych gumowych części.
|
|
|
#6 |
|
|
Chyba znalazłem przyczynę. Sprawiłem sobie właśnie tulejki stabilizatora. Wykryłem znaczący luz. Jak auto było podniesione luzu nie dało się wykryć bo ciężar zespołu zawieszenia trzymał stabilizator dociśnięty do belki. Jutro włażę pod auto i zobaczymy. Chyba dobry trop, biorąc od uwagę, że innej lokalizacji luzu stuku nie widzę, tymbardziej, że większość elementów zawieszenia jest nowych.
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-09-2008
|
hm..ja tez robiłem w swoim mondku generalkę zawiechy,wymieniłem rzekomo wszystko...hehe ale nadal coś stukało tak jakby metal przeskakiwał strasznie mnie to drażniło,a okazało się ze to gumy na stabilizatorze,poza tym stukać może maglownica a na początku delikatnie a pózniej strasznie już napie....do tego przy mocowaniu amorów są tak zwane jabłka nie wiem jak to się fachowo nazywa w fordzie ale to tez robi swoje.pozdrawiam !
|
|
|
#9 |
|
|
dobra. wlazłem ale brakuje mi kluczy. jednak pojadę do znajomego mechanika wymienić. jak nie pomoże o czym zamelduję to faktycznie szarpaki.
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: Mk1 ghia black
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1995
|
a propos zawieszenia w mk1 hb czy ktoś mógłby szczegółowo opisać ile jakich tulejek, sworzni, stabilizatorów i innych duperelek potrzeba na kapitalny remont przodu oraz tyłu
przemierzam sie do wymiany na oryginalne fordowskie ze sklepu internetowego i nie wiem ile czego potrzeba, chciałbym raz zamówić a konkretnie aby później nie płacić za przesyłki
Uważaj na swoje myśli stają się słowami Uważaj na swoje słowa stają się czynami Uważaj na swoje czyny stają się nawykami Uważaj na swoje nawyki stają się charakterem Uważaj na swój charakter staje się twoim losem |
|
|
|