![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-02-2007
Model: MKII
Silnik: 1,8 16V zetec
Rocznik: 1998
|
witam
Mam problem z moim Mk2 1,8l 16vobjawy takie same 98r. Wolne obroty nie są na stałym poziomie tylko sobie falują. Nie ma znaczenia to czy chodzi auto na Bęzynie czy LPG, Do póki silnik się trochę nie rozgrzeje minimum granica pola normal to obroty spadają tak że silnik czesto zgaśnie a już napewno jak zachamuje. Po rozgrzaniu obroty mają taką rozbierzność od 500 do 1500 obr. Sprawdziłem świece, mają przejechane 15000 km i są jakby obkopcone na czarno, kable równierz jeden miał przebicie wymieniłem. Umyłem silnik krokowy, po odłączeniu tegoż silnik gaśnie natychmiast czyli myślę ze krokowy sprawny. Umyłem przepływomierz i sprawdziłem napiecia: 1000obr-0,87v 1500-1,14v 2000-1,42v 2500-1,6v 3000-1,78v 4000-2,12v 5000-2,36v Max/obr-4,2v powyciągałem wszystkie wtyczki i powkładałem jakie miałem w zasięgu wzroku, nie ma poprawy. Wszystkie czynności które robiłem to po przeczytaniu wielu postów na naszym forum, niestety skończyły mi się porady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Resetowałem komputer wedłóg porady na forum odłączenie masy aku.godzina przerwy, następnie 3 minuty na wolnych obrotach potem dwa kilometry na 1500 obrotach i 10km na różnych prędkościach i obrotach. Proszę was teraz o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, może jakaś dobra rada trafi w usterkę mondka. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-03-2010
Model: MONDEO
Silnik: 1,8
Rocznik: 1997
|
Witaj ja miałem podobny problem też kombinowałem jak Ty ale w końcu wymieniłem silniczek krokowy bo czyszczenie nie pomogło obroty przestały mi falować ale za to czasem zgasnie jak zrzuce go na luz z większej predkości jest to bardzo sporadyczne czyściłem przepływke zawsze to krok do przodu no i przepustnice też by pasowało wyczyścić wymieniłem też filtr powietrza na kompie niemiałem żadnego błedu nawet mechanik nie wie co mogło by powodować takie falowanie musisz sprawdzać najpier idz najtańsza linią oporu czyli czyszczenie przepływki i przepustnicy sprawdz tez filtr powietrza Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-01-2010
Model: Mondeo
Silnik: 1,6
Rocznik: 1993
|
Zobacz gdy będzie ciemno na kable zapłonowe czy nie iskrzą, najlepiej spryskaj je lekko wodą i wtedy zobacz. Dzieje się tak z jak jest zimny to się iskrzy. Po rozgrzaniu silnika wilgoć z kabli znika i jest ok.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
wymieniłem kable i świece, na ceramice świeć dużo śladów przebicia. Miałem NGK przejechane na nich 14000 km. Założyłem kable NGK i świece motocraft. Jest lepiej , nie gaśnie ale zawachania obrotów zdarzają się.
Ostatnio edytowane przez jroger ; 16-05-2010 o 23:45 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-08-2009
Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r
|
kolego to że umyłeś krokowca to nie znaczy ze jest ok. U mnie było tak że tez byl czyszczony i nie pomogło, potem czyszczenie jeszcze jedno, specjalne srodki jakas specjalna metoda i dopiero pomogło. za pierszym razem czyscił mi go mechanik, podem gazownicy. goscie powiedzieli ze to nie o to chodzi ze on zle to zrobił a o to czym to robił i jak. tak ze czasem takie zwykłe czyszczenie nie pomaga, czasem nawet takie porządne nie pomaga i trzeba go poprostu wymienic. A nie sugerował bym sie tym tez ze jak go odłączysz a auto zgaśnie to znaczy ze on jest ok bo wcale nie jest. wierz mi zjadlem zeby na tym krokowcu i miałem juz go wymienic ale na całe szczeście gaziorze mi pomogli. ja obstawiam krokowca, przyjrzyj mu sie lepiej.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuje za podpowiedź zainteresuje się tym jezeli jeszcze kiedyś mi sie to przydarzy, teraz dam spokój pojeździłem dziś cały dzień i jest rewelka, ustąpiły wszystkie problemy.
|