Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2015, 07:22   #1
Pharun
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004
Lightbulb Za krótkie pasy bezpieczeńśtwa

Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Jestem zadowolonym posiadaczem Focusa MK1 z 2004 roku w wersji sedan.

Tak się szczęśliwie stało że od końca sierpnia jestem także ojcem i jak każdy ojciec staram się zrobić wszystko żeby moja córeczka miała wygodną i bezpieczną podróż. Niestety mam wrażenie że Ford był odrobinę odmiennego zdania i pasy bezpieczeństwa które mam z tył auta są mniej niż "na styk". Żeby zapiąć fotelik (oczywiście tyłem do kierunku jazdy) muszę się*zdrowo nagimnastykować a sam fotelik tak czy siak stoi lekko "pod kątem" bo inaczej się nie da.

I tu pojawia się*moje pytanie - czy można wymienić pas bezpieczeństwa na dłuższy, a jeżeli tak to jaki jest orientacyjny koszt takiej zabawy i przede wszystkim - na co zwrócić uwagę podczas takiej wymiany (nie ukrywam że jestem raczej elektronikiem niż mechanikiem i wolę oddać tą robotę w ręce kogoś doświadczonego). Czytałem od przedłużaczach do pasów bezpieczeństwa, ale po pierwsze - 60 cm przedłużenia to zdecydowanie za dużo, po drugie przedłużacze mają*swoją*dodatkową regulację jak w plecaku i boję*się że w razie wypadku to nie wytrzyma, no i po trzecie - nie wierzę że dodatkowe ogniwo nie sprawi że pas będzie mniej wytrzymały.

Pharun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2015, 08:39   #2
Jacek_l
ford::average

Imię: Jacek
Model: Focus MKIII
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Za krótkie pasy bezpieczeńśtwa

Wiem, że będę od teraz Twoim ulubionym kolegą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 15-11-2015, 09:25   #3
Pharun

Cytat:
Napisał Jacek_l Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, że będę od teraz Twoim ulubionym kolegą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do Tarnowa kawałek mam więc na piwo nie pójdziemy w ramach tego kolegowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o przedłużaczach do pasów pisałem że tak nie do końca jestem do nich przekonany. Czułbym się spokojniejszy o bezpieczeństwo mojej córeczki jak by były do kupienia po prostu dłuższe o chociaż 30cm pasy pasujące do napinacza z Focusa.
Stary 15-11-2015, 15:55   #4
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

A gdzie masz ten fotelik zamontowany - z przodu czy z tyłu ? bo piszesz że zapinasz tyłem do kierunku jazdy ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2015, 20:07   #5
Pharun

Cytat:
Napisał Usefull Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A gdzie masz ten fotelik zamontowany - z przodu czy z tyłu ? bo piszesz że zapinasz tyłem do kierunku jazdy ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylna kanapa - fotelik firmy Navington do montażu tyłem do kierunku jazdy.
Stary 16-11-2015, 10:52   #6
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

z fotelików moje dziewczyny dawno wyrosły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , nie wiem czy nie lepiej montować przodem do kierunku jazdy , oczywiście jeżeli się da ,

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2015, 11:41   #7
macmac

Model: Focus MK2 kombi
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009

Jak masz opcję wyłączenia airbag'a to spróbuj zamontować fotelik z przodu - może tu pasy są dłuższe. Ja tak woziłem swoje dzieci.
macmac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania