Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-10-2005, 13:50   #1
mougli
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie A tak dla informacji!! W sprawie drgań przy hamowaniu!

Miałem bardzo denerwujący problem. Gdzieś koło marca wymieniałem klocki hamulcowe i tarcze hamulcowe. Niestety po jakimś miesiącu zaczęły występować drgania na kolumnie kierownicy (wogóle cały samochód się trząsł). I taka sytuacja trwała cały czas pogłębiając jeszcze negatywne doznania. Stało się to bardzo dokuczające.
Aż pewnego dnia czyli przedwczoraj odwoziłem teściową na pociąg. Odstawiłem ją jak trzeba i wracam szczęśliwy, jadę jakieś 80 km/h a tu nagle przed samochód wypadł mi pies ja na hamulec (dzięki temu kto wymyślił ABS) na maksa. Na szczęście pies przeżył i ja również Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . No i jadę dalej do pracy dojeżdżam do miejsca hamuję i....................... samochód hamuje bez żadnych drgań ani innych denerwujących efektów. Efekt ten utrzymuje się cały czas.
Jak ktoś ma podobne problemy niech wywnioskuje coś z tego dla siebie (i znajdzie jakiegoś psa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ostre hamowanie mi pomogło może i niektórym z was pomoże.

Stary 14-10-2005, 18:29   #2
gregor13
ford::advanced

Model: Planowany Ford Focus Mark One 1,6
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2004
Domyślnie

Mi nie pomogło ostre hamowanie. Pomogło dopiero przetoczenie tarcz. A pojeździłem na nich od wymiany jakieś trzy miesiące i zaczęły trząść przy hamowaniu - gdzieś tak od 70 km/h w górę. Tarcze JURID, klocki MAFF. Przetoczyłem (30 PLNów) i po kłopocie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-10-2005, 21:19   #3
PiKa
ford::amateur

Domyślnie

Wystarczy, że z rozgrzanymi tarczami wjedziesz np. w kałużę i już mogą Ci się odkształcić od różnicy temperatur. Szczególnie prawdopodobne, gdy tarcze są już zużyte.
Stary 18-10-2005, 16:43   #4
jaro

Domyślnie

Mam ten sam problem i już kiedyś pisałem o tym. Wymieniłem już dwukrotnie tarcze i klocki, przetoczyłem nawet tarcze na samochodzie, bo same tarcze na tokarce były OK. i problem powrócił. Nadmieniam że piasty i całe zawieszenie jest OK. Teraz pozostało mi zakupienie oryginalnych Fordoskich tarcz. NO CHYBA ŻE KTOS COŚ WYMYŚLI, CZEGO NIE ZROBIŁEM. PRZEWIDUJĘ NAGRODĘ!!!
jaro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2005, 01:46   #5
diseasekowalski

Model: FOCUS
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie

u mnie byl podobny problem

pomogla wymiana...... felg :/
diseasekowalski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz