![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-02-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V, 2,0 TDCI
Rocznik: 2001, 2006
|
Witam.
W moim Focusie 1.6 Zetec SE czesto musze wymieniać świece 4 cylindra (tego gdzie jest najkrótszy kabel zapłonowy). Tylko ta (z tego cylindra) zawsze tak wygląda. Świeca jest zawsze jakaś osmolona i niżej zdjęcie jednej którą ostatnio wykreciłem. Czy mogą to powodować kable wys. napięcia? Od nowości ( 9 lat ) kable nie były wymieniane i dziwna praca silnika, czasem nawet zdychanie zaczyna mi się jak jest dookoała wilgotno, morko. 6 miesięcy temu wymieniałem cewkę zapłonową, ale może mi się spsuła. Poniżej zdjęcie wykręconej świecy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Swieca dosc mocno okopcona. Jezeli tylko jedna tak sie uszkadza to albo jak piszesz uklad cewki, ale wtedy mialbys problemy z praca silnika, albo uszkodzenie wtrysku (np lanie).
Pozostaja jeszcze dwie opcje zwiazane z cisnisniem: - niewlasciwa regulacja odstepu zaworowego (jezeli masz regulowane plytkami) - niskie cisnienie w cylindrze, co powoduje niepelne spalanie (choc tym zajalbym sia na koncu). Jezeli powodem jest olej (np z uszczelniaczy, uszczelki pod glowica) to po krotkim czasie osad na swiecy zrobi sie bialy prawie jak kreda. W przypadku zbyt bogatej mieszanki bedzie tylko wiecej sadzy. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-12-2008
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
|
Jeżeli problem narasta gdy jest wilgotno również obstawiałbym kable. Zrób prosty test. W warunkach pełnego zaciemnienia (może być koc nasunięty na głowę i komorę silnka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) przy uruchomionym silniku popatrz na kable, jeżeli gdziekolwiek jest przebicie zobaczysz je na pewno.
Drugi trop to faktycznie sprawdzenie ciśnienia sprężania, jeśli odbiega znacząco w dół na tym cylindrze to prawdopodobne przyczyny podał kolega wyżej. Miałem w poprzednim samochodzie to samo i winowajcą okazał się lekko skrzywiony zawór- niedoróbka po naprawie związanej ze zerwanym paskiem rozrządu. |
|
|
|