![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5V6
Rocznik: 1999
|
Czy ktoś z listowiczów wie jak często należy wymienić olej w skrzyni biegów w MKII 2,5V6? Jaki to olej, ewentualne zamienniki i ilość tego oleju? Jak sprawdzić i jego ilość i stan?
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-04-2005
|
Nie wiem jak u ciebie ale jak ja kiedys bylem u mechanika to mi powiedział ze oleju w skrzyni sie nie wymienia [mondeo] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. stan sie zgadzał i tak jezdze do dzis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No ja też, ale mam już 128 tys. km i sumienie mnie dręczy. W niektórych przekładniach oleju się nie wymienia, ale nie wiem czy tak jest w Mondeo. A jak sprawdzić poziom?
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-02-2004
|
a sprawdzaliscie w ksiazce obslugi??
jakos nie znam ASB w ktorej nie wymienia sie oleju... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2005
Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005
|
A czy ktoś tu mówi o automacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mówią o manualu
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-04-2005
|
Chyba z boku jest korek jak w innych samochodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jezeli odkrecisz a olej nie poleci to włóz palec jak go poczujesz to tez jest jeszcze OK. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 15-01-2005
Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
|
Co mówi instrukcja masz w załączniku (nie wyróżnia w tej kwestii V6 od pozostałych silników).
Haynes w swojej książce podobnie jak w Sam naprawiam nie wypowiada się, że trzeba wymienić olej. Z tego co się orientuję to mechanicy zalecają wymianę po ok 250 - 300 tys km. Chyba, że auto chodzi b. dużo mocno obciążone to wtedy szybciej, ale też nie ma sensu przed 200 tys km. W moim rozbitym (270 tys km) tak na oko skrzynia w środku nie ma praktycznie żadnych śladów zużycia (olej nie był wymieniany, choć właściciel b. dbał o auto).
|
|
|
#9 |
|
|
No i to mi chodziło. Dzięki