Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-11-2009, 12:55   #1
peter.nyks
ford::amateur

Model: Mondeo ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie sprezynka?

Witam.

Na wstepie przepraszam jesli zle robie otwierajac nowy temat, jednak post o sprezynkach jest zamkniety.. Przeczytalem chyba wszytkie posty na temat migajacej sprezynki jednak nie trafilem na podobny przypadek.

oto co sie przytrafilo mojemu mondkowi...

prawie 3 tygodnie temu podczas jazdy po miescie w korku zalaczyla mi sie oslawiona kontrolka. Momentalnie spadla moc (tak jakby z moich 2.0 zrobilo sie 1.0) silnika. Poza tym zadnych objawow. zamowilem sobie wizyte w servisie (czekanie prawie 2 tygodnie na podlaczenie do kompa i zaplata Ł80 = okolo 400 PLN) i dalej jezdzilem. jak mondziaczek sobie postal przed domem okolo 6-8 godzin to odpalal bez migajacej lampki i jechal jakby nigdy nic - dopiero po dluzszym czasie zapalala sie lamka i odcinalo turbine (przynajmniej takie wrazenie odnosze). Na serwisie powiedzieli mi ze to turbo padlo i bedzie mnie to kosztowac Ł1400 = okolo 6600 PLN.

Teraz tak, bo ja tego nie rozumiem:
- jesli mi padlo Turbo = rozumiem ze chodzi o turbine? - to czemu czasami dziala czasami nie?
- jesli nie turbo to co? wtryskiwacze?
- uwielbiam to autko, ale bez przesady aby pol roku po uplywie gwarancji dzialo sie cos takiego...

bede wdzieczny jesli ktos moze mi wskazac co mam robic? placic za ta turbuine? czy spodziewac sie czegos innego?

pozdrawiam

peter.nyks jest offline  
Stary 09-11-2009, 15:43   #2
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: sprezynka?

Napisz który to silnik i czy masz turbo sterowane podciśnieniem czy elektrycznie?
Prawdopodobnie masz sterowanie elektryczne turbiną i ono na zimnym działa a później na gorącym się zacina i daje błąd.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 09-11-2009 o 15:47
jendrekmak jest offline  
Stary 09-11-2009, 16:09   #3
tajger86
Zablokowany

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Smile Odp: sprezynka?

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisz który to silnik i czy masz turbo sterowane podciśnieniem czy elektrycznie?
Prawdopodobnie masz sterowanie elektryczne turbiną i ono na zimnym działa a później na gorącym się zacina i daje błąd.

Zgodzę się z Tobą, ja mam to co napisałeś i nie wiem jak mam sobie z tym poradzić... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tylko że u mnie odbywa się to tak że gdy dam mu buta (robię to tylko na rozgrzanym silniku), to kontrolka zapala się i miga i jest spadek mocy...

po zatrzymaniu się i ponownym odpaleniu - problem znika do następnego razu...

Ostatnio edytowane przez tajger86 ; 09-11-2009 o 16:12
tajger86 jest offline  
Stary 09-11-2009, 17:59   #4
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
Domyślnie Odp: sprezynka?

prosze poprawić temat zgodnie z regulaminem
motorek26 jest offline