![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-06-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
|
Witam jak w temacie...
Więc dziś podjąłem się znalezienia przyczyny braku sygnału dźwiękowego.. Przyczyna znaleziona, przerwana taśma... W celu wykrycia awarii rozkręciłem cala kierownice... po czym skręciłem ponownie.. podczas tych zabiegów odłączone zostały przewody od kierunkowskazów oraz od wycieraczek, przewodów od stacyjki nie ruszałem bo nie było potrzeby - później wszystko zostało podłączone z powrotem. Następnie ściągnąłem klemy po to aby dostać się do siłownika sprzęgła... Samochód był otwarty... Po jakimś czasie założyłem klemy (samochód był otwarty) i usłyszałem dźwięk zamka w drzwiach jakby chciał się zamknąć. Oczywiście przekręciłem kluczyk i zapaliły się kontroli (zgasły) wszystkie wskazówki poszły na full i wróciły na swoje miejsce kręcę samochodem i nic... zero reakcji nie słychać rozrusznika... Kilka razy tak zrobiłem i nic... Ponowiłem odłączenie i połączenie klem i nic... Zauważyłem, że kontrolka alarmu mruga bardzo szybko na czerwono jak tylko chce zapalić auto, normalnie jak zamykam auto z pilota to mruga normalnie.. Nawet już zamykałem auto z pilota i otwierałem i dalej nic. Sprawdziłem bezpieczniki rozrusznika, alarmu centralnego, zamku są całe kręciłem i nic... Co może być przyczyną?? Rozprogramował się alarm? Wcześniej nie było takich problemów po ściągnięciu klem. Proszę o pomoc ponieważ ruszam na urlop... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez cinus ; 31-07-2010 o 17:22 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
dioda w zegarku to immobiliser. sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia przy kierownicy. jak przekręcasz kluczyk i zapalają się kontrolki to dioda immo powinna zaświecić się na sekundę i zgasnąć. jeśli miga po włączeniu zapłonu to masz problem z immo. może go nie podłączyłeś bo jest przy stacyjce
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
W sumie to mi się zgadza ze to immo ale nie ruszałem przewodów od stacyjki tylko przewody od kierunkowskazów i od wycieraczek... a czy w przewodach od poduszki powietrznej może być przewód od immo??
Bo w sumie są dwa przewody do poduszki oraz jeden do sygnału dźwiękowego, które później przechodzą w taką taśmę do sygnału dźwiękowego... jak wygląda taki przewód... ?:/ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Moge podzielić się swoim doświadczeniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Udało się odpalić mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak jak naprowadził mnie kolega jendrekmak okazało się że to immo.., Więc wyczepiłem wtyczkę z gniazda pod stacyjką i znalazłem dwa z pięciu odczepionych przewodów od siebie. Ktoś musiał przy tym już grzebać ponieważ kable były sztukowane tak ch..... ze dziecko w podstawówce lepiej by to zrobiło.. Kable posztukowane tak jak być powinno i wszystko gra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|