![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Ti-VCT (115/120PS)
Rocznik: 2005
|
Kilka dni temu padło oświetlenie wnętrza. Sprawdziłem bezpiecznik F80 - był przepalony. Gdy próbuję włożyć nowe (10A) od razu się przepalają, chyba gdzieś jest zwarcie? Odłączyłem wszystkie lampki oświetlenia wnętrza (2x w podsufitce, 2x w osłonach przeciwsłonecznych, 2x oświetlenie na nogi, 1x oświetlenie bagażnika) oraz odłączyłem lusterko wewnętrzne światłoczułe i ponownie spróbowałem włożyć nowy bezpiecznik, też od razu się przepalił. Sprawdzałem, kabelki od oświetlenia wnętrza nie są przetarte. Co to może być? Za co jeszcze odpowiada ten bezpiecznik, bo nie mam pomysłu, co jeszcze sprawdzić. Według instrukcji bezpiecznik 80 odpowiada jeszcze za "funkcję oszczędzania energii akumulatora".
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Kamil, F80 zasila:
przekaźnik R28 Batt. Saver Relay C100-pin 38 oświetlenie bagażnika C98-pin 7 całe oświetlenie w podsufitce + lusterko fotochromatyczne C102-pin 27 podświetlenie nóg + schowek Gdzie: C100-duże brązowe złącze FLOOR-1 C98-czarne kwadratowe złącze ROOF (wiązki dachowej) C102-duże niebieskie złącze COCPIT-1 Nic więcej nie jest zasilane z tego bezpiecznika, oprócz połączenia wewnętrznego w GEM rozpoznającego Battery Saver. Więc miernik w rękę, odłączamy akumulator, wypinamy wtyczki i sprawdzamy do masy na której gałęzi jest zwarcie, aby zawęzić poszukiwania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
A który przekaźnik to R28 Batt. Saver Relay? Mam instrukcję, ale tam są tylko rozpisane bezpieczniki, nie ma nic o przekaźnikach. Może to przekaźnik robi zwarcie? Choć mi się to wydaje mało prawdopodobne, ale bym go odłączył i spróbował włożyć bezpiecznik nr 80.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie mogę zlokalizować tego przekaźnika "Batt. Saver Relay R28". Przekaźniki w skrzynce obok silnika mają numery chyba 1-14, a w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera 15-19. Może R28 to po liftingu? Ja mam Focusa przed liftem.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Kamil patrzyłem na schematy przedliftowe i jest oznaczony R28. Na poliftowych nie ma tego oznaczenia, dlatego myślałem że jest na zewnątrz GEM. Mam w rękach fizycznie tylko poliftowy GEM, a tam na pewno jest ukryty w środku.
Bump: Przepraszam, schematy biednie się czyta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pogubiłem się. R28 jest w przedlifcie i w polifcie z dopiskiem PCB, czyli wlutowany w płytkę GEM. Z zewnątrz go nie widać, nie jest wypinany. Radziłbym jednak sprawdzić na początek wiązki/złącza wg. postu #2, może tam będzie zwarcie. Sam przekaźnik rzadko robi zwarcie. Ostatnio edytowane przez radek70 ; 06-06-2015 o 20:29 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki wielkie, w takim razie będę na weekend sprawdzał wiązki.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Kuga I
Silnik: 2.0 TDCi 140km
Rocznik: 2012
|
U mnie w Fordzie Kuga I przestało działać oświetlenie kabiny, pod nogami, lusterko, w bagażniku. Przepala się bezpiecznik 104 - 10A. Po włożeniu nowego się przepala. Jenak jak włożyłem na chwilę większy, czyli 15A pali się podświetlenie lecz po chwili przygasa. Dla bezpieczeństwa wyjąłem go aby czegoś nie spalić. Dodam, że jak wkładam bezpiecznik, to słychać że przekaźnik się załącza. Co może być przyczyną? Nie znalazłem na forum przypadku w Kudze :-)
|
|
|
|