Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-04-2010, 19:46   #1
agawit
ford::beginner

Model: FORD FIESTA MK6
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie bagnet oleju w 1.4tdci

czy mógłby ktoś z posiadaczy fiesty 1.4 tdci mk6 zmierzyć długość bagnetu oleju i podać na forum.

agawit jest offline  
Stary 28-04-2010, 23:23   #2
p.s.
ford::average

Model: Fiesta mk.VI
Domyślnie Odp: bagnet oleju w 1.4tdci

no o to będzie ciężko, bo jest on powyginany i zazwyczaj brudny, ale mogę sprawdzić, jeśli jeszcze cię to interesuje.

tylko napisz czy chcesz by był zmierzony w kształcie jakim jest (z załamaniami) czy żeby go dogiąć do np linijki i zrobić z niego linię prostą i wtedy mierzyć?
p.s. jest offline  
Stary 29-04-2010, 20:50   #3
agawit

Bardzo proszę , jeżeli możesz abyś zmierzył taki wygięty od oringa do podziałki max- min.Wymieniałem olej u mechanika olej wykapał do spodu i okazało się że weszło tylko 3.5l oleju i na miarce było 2mm ponad max a gdzie jeszcze 0.3 l oleju.mam dylemat czy zostało tam starego oleju czy miarka nie jest orginalna.
agawit jest offline  
Stary 29-04-2010, 21:02   #4
p.s.

jeśłi tylko o to chodzi to nie ma się czym martwić. U mnie było tak samo, też weszło tylko 3,4 L a wymianę robiłem w ASO i jest ok. W takim razie nie ma co mierzyć.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale wchodzi 3,4 L żeby nie przelać, 3,5 to jak widać za dużo. Nie powinno być ponad max, bo to szkodzi silnikowi.

Dodam, że zdziwiło mnie to mocno, bo 3,4L to pojemność bez wymiany filtra, a ja wymieniałem z filtrem i też weszło 3,4L. Może to kwestia konstrukcji całego układu, że jakaś resztka oleju nie scieka dobrze i zostaje. Ale nie ma się czym przejmować. Te ewentualne 300-400 ml nawet starego oleju przy 3,5 L nowego niczemu nie zaszkodzi.
p.s. jest offline  
Stary 30-04-2010, 17:46   #5
agawit

dzięki za informację bardzo mi pomogłeś.Mam pytanie czy u ciebie poci się uszczelka pod klawiaturą i pod chłodnicą oleju,jeśli ją wymieniałeś to jaki to koszt.
agawit jest offline  
Stary 30-04-2010, 23:18   #6
p.s.

nie ma sprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jest lekkie pocenie się, ale jak to z olejem, kilka kropel, a wygląda jakby wielki wyciek był. Nie jestem pewny czy to to samo o czym piszesz, ale zapocenie na bloku silnika jest. Był już jak kupowałem auto i mechanik w ASO powiedział, że nie ma co się tym przejmować. Ale w innym ASO jak zaptałem przy okazji wymiany oleju, to powidzieli mi, że póki to małe jest to nie ma się co przejmować, ale jakby się powiększało to trzeba będzie coś zrobić... Tylko co??? Narazie na przejechane ok 6000 km od zakupu na bagnecie ubyło ze 3mm oleju, więc to chyba (moim zdaniem) niewiele, więc póki co nic nie robię. Jak są te podziałki na bagnecie, to ubyła mi może jedna. A masz jakieś sygnały że to może być coś konkretnego i trzeba robić?
p.s. jest offline  
Stary 02-05-2010, 19:08   #7
agawit

U mnie też nie ma dużych ilości tego oleju na bloku silnika,ale jest go więcej na osłonce bloku nad filtrem oleju.Jeżeli chodzi o uszczelkę pod klaw. to u mnie poci się dookoła.Ale gdybym to robił, to od razu wymieniłbym uszelniacze pod wtryskami i masę innych części(przewody paliwowe,tulejki,pokrywę...itd) podobno jak już demontujesz całą górę to przy okazji to trzeba to zrobić. ASO ceni to na kwotę 1200zł z częściami.Ale gdy nie słychać cykania pod wtryskami i jadąc nie czuć z nawiewu spalin w samochodzie można jeżdzić.(kontrolując poziom oleju).U mnie pod autem nie ma nie kapie olej ale mnie wkurza zachlapana obudowa filtra oleju a wymieniałem uszczelkę w obudowie filtra.
agawit jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania