![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost automat
Rocznik: 2017
|
witam wszystkich !!!
po wymianie oleju + filtr powietrza, paliwa, oleju, (olej formuła F 5w30 filtr oleju fordowski zakupiony w ASO) kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po jakis 3 sek. po odpaleniu silnika czy to jest normalne? doszukałem sie gdzieś że to wina filtra oleju w warsztacie załozyli mi filtr Filtrona wiec pojechałem do ASO zakupiłem oryginał i lipa dalej tak samo nic sie nie zmieniło ( aha wcześniej autko było zalane olejem Mobil 5w30). W ASO podpieli mondka pod kompa i twierdza ze jest wszysko ok i że widocznie tak już ma, tylko mnie to jakoś nie przekonuje i chętnie przestudiuje podpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników. z gory dzieki |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Pomimo tego, że mam MK3, jest tak samo po każdej wymianie oleju. Trwa to jak napisałeś wcześniej kilka sekund. Obecie zalałem mojego Castrol Edge 5W30 i sytuacja podobna, zgasła po kilku sekundach. Wg mnie to norma, zalanie olejem to raz, a zanim dojdzie on do wszystkich podzespołów to drugie.
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-03-2010
Model: MONDEO SILVERX
Silnik: TDCI 1.8 125KM 6B
Rocznik: 2010
|
Ja mam 9k przebiegu i jeszcze nie miałem wymiany oleju i filtra i od nowości jest podpobnie. Kontrolka gaśnie jakieś 2 sek po odpaleniu.
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo kombi Gold X
Silnik: 2.O TDCi Duratorq
Rocznik: 2008/2009
|
Witam tak samo jest u mnie kontrolka gaśnie po 2 sek. po odpaleniu i tak było od zawsze czasem szybciej gaśnie czasem silnik chodzi jakieś 2 do 4 sek. i dopiero gaśnie ale widać tak ma być dopóki się z silnikiem nic nie dzieje to jest ok.
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost automat
Rocznik: 2017
|
skoro u was tez tak jest to widocznie mondki tak mają, sugerowałem się tym iż w moim poprzednim samochodziku Focus 1.8 Tdci 115 KM (2006 r.) zaraz po odpaleniu silnika kontrolka oleju gasła wraz z kontrolka ładowania akumulatora i kontrolka check engine, a w mondku te dwie kontrolki zgasna a kontrolka cisnienia oleju chwilkę po nich i nie ma znaczenia czy samochód odpalany jest po nocy czy chwilke wczesniej wjechalo się nim na parking.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
dla ścisłości, gaśnięcie kontrolki ciśnienia oleju następuje po kilku sekundach w przypadku jego wymiany, tak jest u mnie. W przypadku raz zalanego oleju i kolejnych odpaleniach auta, gaśnie ona praktycznie w momencie odpalenia auta, no może po około sekundzie, ale na pewno nie dłużej.
Nadmieniam jeszcze raz, że mam MK3.
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo kombi Gold X
Silnik: 2.O TDCi Duratorq
Rocznik: 2008/2009
|
Co do gaśnięcia tej kontrolki, jest tak jak pisałem, lecz po odpaleniu silnika gasną po kolei wszystkie kontrolki a na samym końcu kontrolka oleju i tylko ona sama, jest to jakieś max 2 sek. nie więcej i nie mniej.
Bardzo mnie zainteresował ten temat gaśnięcia kontrolki i dzisiaj zaobserwowałem dokładnie, więc dopisałem wyżej, natomiast jeśli zgasimy silnik już rozgrzany i odpalimy po kilku minutach kontrolka oleju gaśnie szybciej, nawet razem z innymi kontrolkami, widocznie te 3 sek. jest to czas gdy czujnik oleju dostanie ciśnienie, natomiast na gorącym już tak nie jest jednak to ciśnienie jest, i kontrolka gaśnie szybko.
Pozdrawiam Grzegorz. Ostatnio edytowane przez Basia ; 25-08-2010 o 18:59 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|