Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-12-2011, 22:10   #1
Brzoz3k
ford::average

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8td
Rocznik: 1997
Domyślnie Coś w rodzaju masła wypływa przez zbiorniczek wyrównawczy..

Witam!
Moje Mondeo mk2 1.8 TD ma problem z ukladem chłodzenia.. a mianowicie zbiera sie w nim strasznie duzo syfu, w konsystencji podobne do masła (no może mniej tłuste, kolor kawy z odrobiną mleka). Niedawno wymieniałem rozrząd wraz z pompą wody, a usterka zaczeła występować po wymianie płynu chłodzącego. I tu pojawia się poważne pytanie: wydaje mi się, że zostało zrobione płukanie układu chłodzenia płynem do mycia naczyń (sic!). Czy to możliwe, że ten syf się zbiera, gdzieś zalega ten płyn i układ chłodzenia się tak dziwnie zachowuje? Dodam, że ta maź zbiera się w zbiorniczku wyrównawczym i po każdej podróży dokonuje swoistej erupcji poprzez korek w/w zbiorniczka. Drodzy koledzy, o co chodzi?

PS: z ogrzewaniem też jakiś problem, działa normalnie i w pewnym momencie przestaje grzać, a jak się spędza ponad 6h dziennie w samochodzie to miłe to to nie jest.

Brzoz3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2011, 22:19   #2
wojta2010

Imię: WOJTEK
Model: mondeo MK4
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Coś w rodzaju masła wypływa przez zbiorniczek wyrównawczy..

sorki swieta mila atmosfera ale ktos musi ci to powiedziec uszczelka pod glowica lub chlodniczka oleju bardzo mi przykro sprawdz poziom oleju co do ogrzewania jak usuniesz ta usterke to i ogrzewanie wroci
wojta2010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2011, 22:23   #3
Brzoz3k

Oleju nie brał, oleju nie przybywało.. dopiero co go wymieniłem, przed samymi świętami. Olej wyglądał całkiem w porządku, zastanawia mnie wpływ tego płynu do mycia naczyń. Teraz nie mam czasu, żeby go spuścić i ewentualnie zobaczyć czy na wodzie też się to będzie działo. Może powstaje jakaś reakcja chemiczna przy wyższej temperaturze właśnie tego płynu z płynem chłodniczym, czy uważacie, iż byłoby to prawdopodobne?
Stary 27-12-2011, 22:58   #4
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

olej sie miesza z woda
Stary 27-12-2011, 23:53   #5
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Kolego weź to na klatę. Uszczelka pod głowicą, jak wymienisz to wróci ogrzewanie i zniknie masełko spod korka.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2011, 00:07   #6
gibon16
ford::beginner

Imię: seba
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2001

zdecydowanie możesz próbować różnych czarów ale to klasyczne objawy uszczelki pod głowicą niesyety
gibon16 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2011, 22:03   #7
marekb990

Imię: Marek
Model: FOCUS
Silnik: 1,8 TDdi

Dołączę się do tematu. Generalnie trochę zbagatelizowałem to ale mam coś podobnego tylko u mnie nie ma to konsystencji masła tylko bardziej nalotu na ścianki zbiornika wyrównawczego koloru rdzawego. Nic nie wylatuje spod korka. Płynu nie ubywa ani nie przybywa oleju także ( 0,5l na 6000km). Generalnie nie jest tego więcej czy coraz mniej. Po prostu jest i tyle. Myślicie że to pozostałości po wymienianej uszczelce? samochód mam od kwietnia.
marekb990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2011, 22:06   #8
Brzoz3k

No co? Chociaż na święta jakieś czary przydałyby się :>. Dobra, koledzy, wiedziałem to od początku, ale wiecie jak to jest z nadzieją... W każdym razie nienajlepiej to wygląda. Przedmuchy są spore po odkręceniu korka od wlewu oleju silnikowego, przy mocniejszym dodaniu gazu kopci na czarno, a po odjęciu pedału gazu, gdy schodzi z obrotów na niebiesko. Źle się to w czasie ułożyło, bo był robiony niedawno rozrząd (kilka dni przed feralnym pierdzielnięciem uszczelki czy też głowicy). Nie ukrywam, iż samochód mi się przygotował kapke gdy walneła mi pompa wody (urwał się ze starości króciec). Czy to mogło jakoś osłabić uszczelkę? Po wymianie rozrządku odwoziłem dziewczynę do domu i wtedy przestało dmuchać ciepełko.. kurcze, zrobiłem na tym, od początku grudnia ok 2k, ciągle się łudziłem, że przejdzie.. ale cholera, ile można ładować kasy w auto..co miesiąc wydatki conajmniej 700 zł od lipca, można pierdolca dostać. A samochodem muszę jeździć do pracy- dziady nie dadzą służbowego :/. I się mondek zajeżdża. Gdyby nie miesięczne wydatki na ropkę 1500zł to zawsze można byłoby te pare groszy odłożyć na ewentualną naprawę, a tak.. do następnej wypłaty, przymusowy urlop i ....... Ach, sorki za offtopa. Jeszcze jedno pytanie: czy przepłukanie płynem do mycia naczyń układu chłodzenia mogło mieć na ten układ negatywny wpływ?

PS: Za cholerę mondka nie sprzedam, za bardzo go polubiłem, więc trzeba reanimować.. Ten Ford ...... wort, ale z drugiej strony.. Nie każda morda pasuje do Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Marek ; 29-12-2011 o 09:41 Powód: Na forum nie używamy wulgaryzmów
Stary 28-12-2011, 22:18   #9
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

jak silnik przegrzales to rownie dobrze i pierscienie mogly pojsc i zacznie brac olej, mogla glowica peknac, w kazdym razie przegrzanie przyczynilo sie w znacznym stopniu do wywalenia uszczelki pod glowica
Stary 28-12-2011, 22:48   #10
djmatheo

Model: Mondeo MK3 Ghia
Silnik: 2.0 TDDi 115KM

Juz nie straszcie tak chlopaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niech zmieni uszczelke a podczas zmiany okaze sie czy reszta rzeczy jest w porzadku i czy glowica tez jeszcze troche posluzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
djmatheo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania