Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Inne > Ford Scorpio

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-04-2012, 03:15   #1
lukass-m
ford::beginner

Model: Scorpio
Silnik: 2.0 DOHC
Rocznik: 1991
Domyślnie Czy w automacie moge mieć chłodnice z manula?

Widziałem kiedyśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiem w jakim one są stanie, ale jeśli są zapieczone i dobrze się złapie kluczem to wg mnie mogą się ukręcić. Ale dobra. Mam inne pytanie!

Natomiast pękła mi chłodnica. Nie byłoby w tym nic dziwnego bo można wymienić na inną. Tylko w tym rzecz, że ja mam automat, a różni się to tym iż w takiej chłodnicy dodatkowo są zamontowane 2 króćce do chłodzenia oleju w skrzyni. A takiej chłodnicy nie mogłem nigdzie znaleźć, bo to rzadkość. Więc kupiłem od manualnej skrzyni, zamontowałem, a ze startej chłodnicy wymontowałem rurkę i podłączyłem ją pod dwa króćce. Różnica jest teraz taka, że ta rurka, przez którą przepływał olej w chłodnicy, teraz jest poza nią. I moje pytanie brzmi czy takie chłodzenie wystarczy? Nie zagotuje się olej w skrzyni? Dziś jeździłem po mieście i jak dotknąłem rurki to miała z jakieś 70 stopni na oko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

lukass-m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2012, 15:51   #2
Gufer

Domyślnie Odp: Części ślizgu w silniku

mogłeś chłodnicę z 2.9 w automacie zasadzić jest łatwiej dostępna .

do tej wersji auta możesz poszukać dodatkowej chłodnicy oleju do skrzyni . ona jest mocowana poziomo pod główną chłodnicą . no troszkę przed nią . 70 stopni to dobra temperatura . sprawdź czy nie brakuje oleju w skrzyni . chyba że najpierw odkręciłeś górną rurkę a potem dolną to olej wrócił do skrzyni .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2012, 21:08   #3
lukass-m

Kupiłem od manuala i już nikt mi jej nie zwróci, a poza tym w moim mieście nie mogłem znaleźć żadnej. Widziałem, że takie są chłodnice osobne do oleju. A jak one działają? Olej przepływa przez tą chłodnicę, a powietrze chłodzi ją? Czy podłącza się ją pod chłodnicę silnika i ciecz też przez nią przepływa?

A ten mój sposób, że tą rurkę, którą wymontowałem ze starej chłodnicy zamontować przed chłodnicą przy atrapie? Będzie dobrze?

Co do oleju to trochę się wylało, ale uzupełniłem go i przy uruchomionym silniku sprawdziłem poziom i jest okey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-04-2012, 21:22   #4
kat
ford::professional

Model: E38
Silnik: 2,8 24v
Rocznik: 97 Shadow Line

Cytat:
Napisał lukass-m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widziałem kiedyśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiem w jakim one są stanie, ale jeśli są zapieczone i dobrze się złapie kluczem to wg mnie mogą się ukręcić. Ale dobra.
ostatnio odkrecalem taka zapieczoną, nie moglem ruszyc,dopiero przedluzka 1,5 metrowa i poszła i tak kilka obrotow,ale pieknie strzelała przy tym i poszła bezproblemowo

a chlodnica dohc,a 2,9 to dokladnie i kropka w krope to samo
roznica jest tylko i wylacznie w klimowym lub bez( gwint na wlcznik wentyla dodatkowy w 2,9) ,ale zamiennie pasuja bez problemow obie,w przypadku dohca ten gwint zaslepia sie obojetnie jakim starym wlacznikiem

dziwie ci sie ,ze cudujesz,bo do automata mozna kupic bez problemow(jest nawet na allegro za psie pieniadze prawie nowa) lub zasadzic bezproblemowo z wieloryba( ktorych jest pełno) i tez jest to samo

Ostatnio edytowane przez kat ; 30-04-2012 o 21:31
kat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2012, 21:45   #5
lukass-m

Cytat:
ostatnio odkrecalem taka zapieczoną, nie moglem ruszyc,dopiero przedluzka 1,5 metrowa i poszła i tak kilka obrotow,ale pieknie strzelała przy tym i poszła bezproblemowo
Kolega kiedyś też odkręcał i jedna mu pękła i miał problem, ale to bywa różnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do chłodnicy to jak szukałem na allegro z miesiąc temu to była jedna od wieloryba za 250 zł to przesada lekka... A tak to nie było takich. A tą dostałem za 40 zł i w ładnym stanie, dlatego zdecydowałem się założyć tą.

To więc może zostać ten mój wynalazek z tą rurką? Tylko przełożyć ją na przód żeby powietrze chłodziło? Czy kupić tą chłodnice do oleju? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bo ta chłodnica od oleju się nie różni za bardzo od rurki. Tylko chyba tym, że ma żeberka, ale polega na tym samym, że chłodzi powietrze? Tak?
Stary 30-04-2012, 21:51   #6
kat

Cytat:
Napisał lukass-m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jedna od wieloryba za 250 zł to przesada lekka... A tak to nie było takich. A tą dostałem za 40 zł i w ładnym stanie, dlatego zdecydowałem się założyć tą.
aa,a ty sie spodziewales darmo nowej chlodnicy? zwazywszy,ze nowa kosztuje ( oczywiscie jak dostaniesz) ok 800-1000 do automata dohca czy 2,9( obojetnie) ,to te 250 zl jak w dobrym stanie to wcale nie jest tak sporo
rzezba zawsze pozostanie rzezba,ale twoja skrzynia,najwyzej usmarzysz
Stary 30-04-2012, 22:08   #7
lukass-m

Ale jak pisałem. Po pierwsze nigdy nie interesowałem się chłodnicami do skorup i nie miałem pojęcia czy będą pasować od 2.9 bo jak widziałem to była dziura na wielki wentylator. Jak się spytałem sprzedającego to powiedział, że nie będzie pasować. Po drugie jak widziałem chłodnice po 70 - 80 zł, a ta 250 to myślałem, że facet oszalał. Do mojego T4 kupiłem tańszą chłodnicę, a auto o 10 lat młodsze. Nie wiedziałem, że mogą tyle kosztować.
Darmo nic nie chciałem, ale nie orientowałem się w cenach. Dać 1000 zł za nową chłodnicę to przesada, bo to chyba wartość samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale co teraz. Mam kupić taką chłodnicę czy wystarczy, że kupię taką chłodnicę oleju?
Stary 30-04-2012, 22:29   #8
kat

albo kupujasz taka chlodnice jak ma byc,albo dodatkowo zakladasz osobna chlodnice oleju

jak usmarzysz skrzynie to dohcowy automat w dobrym stanie ze swieca szukac
Stary 30-04-2012, 22:35   #9
lukass-m

No właśnie jak piszesz, a skrzynia to igła ( odpukać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Znalazłem takie chłodnice. Ale widzę, że są one od wieloryba, ale chyba nie stanowi to różnicy?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Takie się nadają? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-05-2012, 09:20   #10
J@nkes
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Fiesta ST
Silnik: 2.0
Rocznik: "12
Domyślnie Odp: Czy w automacie moge mieć chłodnice z manula?

kupi chłodnice automatu z wieloryba za 5 dych i zamontować, to najlepsze rozwiązanie jesli auto tylko ma jeździć, za jakiś czas zgnić i skończyć na złomie.
J@nkes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania