Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-05-2012, 12:33   #1
damianz11
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Nie zapala i błąd P1608 pojawił się.

Ford Mondeo 2.0TDCI 125hp z 2006r. Przebieg teoretyczny to 200000km.
Szukałem trochę na forum jakie mogą być przyczyny, ale nie za bardzo to się pokrywa i prosił bym was o pokierowanie mnie do celu.
Auto normalnie jeździło, odpalało bez problemu. Pewnego dnia robiłem sobie mały serwis pod maską, ale to takie podstawowe rzeczy na odłączonym akumulatorze. Podłączyłem go, odpaliłem, pochodził z 2sek. i zgasł na dobre. Podłączyłem komputer błedów brak. Ciśnienie na listwie to ponad 300Barów podczas kręcenia, czyli OK. Paliwo dochodzi do wtryskiwaczy, ale wtryskiwacze mimo to nie sikają. Odpowietrzyłem układ, bez poprawy. Na samostarcie zapali. Kompresja wszytko jest. No ale właśnie wtryski nie pylą. Próbowałem na innych wtryskiwaczach też nic. Z tego co widzę to prąd nie dochodzi do wtryskiwaczy. Dlaczego ? Pogoda nie pozwala mi nic zobaczyć, no ale na weekendzie zobaczę bo czeka mnie daleka podróż i muszę jechać, więc auto jest mi bardzo potrzebne. Na początku zobaczę bezpieczniki. Bo jednak z mojej ekspertyzy wynika że prąd tam nie dochodzi. Może miał ktoś podobny problem to prosił bym o jakieś pomoce. Dodam że błąd P1608 był i się zmył, ale mi się tak wydaje.

Dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

damianz11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2012, 23:04   #2
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: Nie zapala i błąd P1608 pojawił się.

Jeżeli masz alarm, to spróbój go właczyć i wyłączyć. Może immobilieser się nie włączył.
Jeżeli po wykonaniu powyższego nadal Ci nie odpala to zdejmij sztangę z elektronicznego regulatora kierownic turbiny (tylko uważaj aby zawleczki nie zgubić) i cofnij ją w kierunku kabiny. W takim stanie ponów próbę zapłonu pojazdu.
W temacie napisłeś błąd P1608. Tutaj masz odpowiedź -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].

Ostatnio edytowane przez benio ; 12-05-2012 o 23:06
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 12:00   #3
damianz11

Domyślnie Re: Nie zapala i błąd P1608 pojawił się.

Co ma dać ruszenie sztangi od turbo ? Co do immobilieser-a to tak robiłem i nic. Popatrzę przekaźniki i bezpieczniki.
Stary 13-05-2012, 12:40   #4
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: Nie zapala i błąd P1608 pojawił się.

Cofnięcie sztangi powoduje podawanie innej dawki powietrza. Przed zatkaniem EGR-a (bo tłoczek jest non stop uchylony) wykonałem taki zabieg i zawsze odpalał. Tak samo miałem jak odłączyłem klemę od aku jak czyściłem dolot i tutaj też sztamga pomogła. Oczywiście u Ciebie może i jest coś innego, ale jak pytasz to odpowiadam.
PS
Jeżeli Twoje wypowiedzi na Forum mają być polemiką a nie zainteresowaniem pomocą to ja się wyłaczam z tej dyskusji.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 12:46   #5
damianz11

U mnie raczej to coś innego. To ma być pomoc, bo auto jest mi potrzebne a od tak sobie rzuciło palenie i stoi. Na razie patrzę na schematy instalacji elektrycznej i szukam które bezpieczniki i przekaźniki są odpowiedzialne za pompę i wtryskiwacze.

dzieki
Stary 16-05-2012, 17:40   #6
damianz11

Sprawdziłem. Bezpieczniki OK, przekaźniki OK. Kable do pompy ok. Pompa OK.
Błąd P1608 po wykasowaniu, nic. Znów podłączyłem i pokazało P0191 (czujnik listwy) lecz on pokazuje dane z listwy. Gdy sprawdzałem volty na przewodzie do wtryskiwaczy to pokazuje 5.6V na jednym przewodzie, a na drugim z tej samej kostki pokazuje 5.6V też. Czyli na kostkę dostaję po 5.6V z każdego przewodu (są dwa) i właśnie nie wiem czy tak ma być.
Stary 23-05-2012, 18:44   #7
damianz11

Dobra zapalił. Trzeci bieg, około 40km/h i zapalił. Potem samoadaptacja i hula.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania