![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-06-2015
Model: mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Witam
Panowie historia moja jest taka. kupiłem mondeo po serwisie okazało się ze silnik jest do remontu ponieważ przy dodaniu gazu poszczał niebieskie chmury. Zamówiłem części mam już wszystko i mój mechanik zaczyna robić cały silnik i teraz mam pytanie . Ponieważ ma kilka rożnych informacji i nie jest pewny na 100 procent , prosił żebym tu zapytał jakim momentem dociskowym dokręcić panewki korbowodowe i wału głównego ? Bardzo Was Proszę o Pomoc !! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
dla korbowodow jest to 30Nm,a potem dokrecic dalej o 90 stopni
wymagane nowe sruby bo stare albo sa rozciagniete. kilka razy prawdopodobnie i jezeli jeszcze raz je uzyjesz to moga sie latwo wydluzyc uwalniajac panewke,albo sie urwia i skonczysz z rozwalonym silnikiem. zapomnialbym, dla panewek glownych sila dokrecania 90Nm Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 16-06-2015 o 09:34 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziękuję Dariuszk24 ratujesz mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze raz dziękuję. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
nie ma sprawy-powodzenia.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Problem tylko mam z tymi śrubami, dzwonilem do Polski też nie maja. U mnie w IE to w ogóle zapomnieć można.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Spróbuj w Volvo, te silniki były montowane w V50/S40.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Z tymi śrubami nie przesadzaj, jak nie możesz dostać nowych, śmiało zakładaj te co były, dokręć prawidłoowym momentem, i sie nie przejmuj.
To producenci śrub nakazuja za kazdym razem zakładac nowe, bo boją się iść z torbami, naprodukowali tyle, że nie maja co z tym robić. A sruby jak widziałem, nie są ze szkła, tylko metalowe. |
|
|
|
#8 |
|
|
i za kazdym razem kiedy je dokrecisz wymaganym momentem,a potem odkrecisz to je mierzysz??? watpie.
a ja tak zrobilem i po kazdym odkreceniu sruba byla dluzsza o 0.15mm za trzecim razem wydlurzenie o 0.22mm??? za piatym juz nie mozna jej bylo dokrecic wymaganym momentem bo juz plynnie sie rozciagala -dziwne nie . a co sie stanie jezeli sruby po kilku razach odkrecania dostana temp.przeciez silnik nie pracuje na zimno????pracujac w warsztacie nie raz robie sobie eksperymenty ktore mnie nic nie kosztuja a oszczedzaja kase klientow. kolego salom myslale ze gadasz bzdury.metal za kazdym razem sie wydluza czy tego chcesz czy nie,a gwint tez sie odksztalca. a sruby wcale nie kosztuja tak duzo tylko trzeba wiedziec gdzie je kupic.bo to o czym mowisz to ta sama sruba bedzie kosztowala w roznych miejscach kilka razy wiecej pod roznymi nazwami. ma to byc sruba kuta o odpowiedniej twardosci. ICEIRELAND jak wroce do domu dzis w nocy to znajde ci je w katalogu. i dam linki ale najprosciej bedzie tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wysylaja na caly swiat ,zwroc tez prosze uwage ze podaja tez moment dokrecania pod producent description Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. duzo u nich kupuje,ale trzeba wiedziec co sie oplaca,bo czasami z [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wychodzi taniej tyle ze w tym wypadku musisz znac numer katalogowy a to nie takie proste bez" microcata ford europe" Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 17-06-2015 o 00:32 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|