Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2012, 20:02   #1
viktor4444
ford::amateur

Imię: sławek
Model: focus
Silnik: benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Szum przy ruszaniu

Mój Ford Fokus 2008 r. (2 L.) (145 km) skrzynia automatyczna z przebiegiem 120 tyś.
Mam pewnien problem. Zauważyłem coś niepokojącego: Przy wolnym ruszaniu (jade po woli) słychać dziwny ,,szum''. Naciskając pedał gazu (ruszając szybciej) szum znika. Mógłby ktoś mi pomóc w diagnozie lub co może być jego przyczyną ...
Dzieki, pozdrawiam viktor4444

viktor4444 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2012, 21:39   #2
Regis_____
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Fiat Panda 100HP
Silnik: 1.4 100KM
Domyślnie Odp: Szum przy ruszaniu

za każdym razem podczas powolnej jazdy? Kiedy zmieniałeś ostatnio olej w skrzyni i filtr oleju w skrzyni? No i skąd dochodzi orientacyjnie szum? Z silnika? Z okolic kół? z przodu czy z tyłu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Regis_____ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2012, 09:49   #3
viktor4444
ford::amateur

Imię: sławek
Model: focus
Silnik: benzyna

Dziekuje za odpowiedz,
Ja od zakupu nie zmienialem oleju i filtra. Myślałem ze w skrzyni sie tego nie wymienia. Cieżko mi okreslić skąd dochodzi szum, myśle ze z przodu (nie potrafie określić czy z silnika, czy z kół). Myślisz, ze to może być wina oleju w skrzyni biegów ? A jesli z kół to czy łożysko ? zapomnialem dodac tak za każym razem gdy ruszam.

Ostatnio edytowane przez viktor4444 ; 19-08-2012 o 09:54
viktor4444 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2012, 16:14   #4
Regis_____
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Fiat Panda 100HP
Silnik: 1.4 100KM

Łożyska działają na odwrót - tzn im wyższa prędkość tym bardziej je słychać... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślę, że to skrzynia wydaje takowe dzwięki... Olej w skrzyni i filtr oleju w skrzyni automatycznej zaleznie od producenta powinno wymieniać się co 40 - 80 tyś km. Mój kolega w KIA Carnival z Automatem miał taki sam problem... Jeśli po zmianie oleju nie przejdzie, dolej dostępny na rynku środek do regeneracji/konserwacji skrzyni automatycznej. Warto naprawdę. A... i poziom oleju w skrzyni automatycznej sprawdzamy na zapalonym silniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będziesz miał tam dodatkowy drugi bagnet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do szumu jeszcze to spróbuj zatrzymać się kiedyś bez użycia hamulca przedniego (za pomocą ręcznego) bo możliwe, że klocki hamulcowe z przodu nie odbijają tak jak powinny i dopiero po przejechaniu kawałka (własnie przy wolnej prędkości przy ruszaniu) odbijają i stąd szum. Miałem tak w Fiacie Uno - wystarczyło zmienić sprężynki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Regis_____ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania