![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: TRANSIT
Silnik: 2.0 TDDI 100km
Rocznik: 2000
|
Witam jak w temacie, Od kiedy zakupilem moja Autolawete Ford transit 2.5 TD , zauwazylem dziwne bicie w przedziale od 78 do 82 na H , ktore trzesla cala buda, zwlaszcza przednim przedzialem, kabiny az ja lacznie z siedzeniami skakalem, gdy np wbijalem na luz tez bilo mocniej miedzy wlasnei ta predkoscia, mechanicy stwierdzili ze do wymiany jest jedna podpora i 2 krzyzaki walu,
Po wymianie krzyzakow i podpor, trzesienie nasililo sie, jest wczesniej n od okolo 70 do 85, identyczne i przy wbiciu luzu rowniez jest, i przy schodzeniu z predkosci npna biegu tez.... Nie wiem koledzy co jest wal mam 2 ccesciowy z 2 podporami walu, Kupilem 2x podpora SWAG FEBI, + 2x krzyzak LUBRO to chyba dobre czesci, co moze byc przyczyna moich problemow, co sprawdzic?? oczywiscie licze na odp Wojtusia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gdyz on jest mistrzem Transit Team jak dla mnie, bez obrazy dla reszty uzytkowniko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. z tylu mam poduszki ktore pompuje z przodu, one sa przykrecone do gory ramy, i na dol do osi, ale to chyba nie istotne w tej sprawie ;/ Z gory dziekuje za odpowiedzi i za poswiecony czas |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Same podpory (tzn łożyska w nich) nie mają większego wpływu na wibracje, chyba że całkowicie zniszczony jest tzw fartuch podpory - czyli elastyczna guma w której osadzone jest łożysko. Ale wtedy i tak wał może wpaść w wibracje tylko przy szybkim ruszaniu i przyspieszaniu, później raczej nie. Podporę wymienia się, gdy zaczyna szumieć łożysko - do wibracji wtedy jest jeszcze daleko.
Myślę, że twoim problemem są albo zniszczone krzyżaki wału (tzn albo zapieczone igiełki, albo wybite), albo złe wyważenie wału, albo złe złożenie go do kupy. Dziwię się, że nie pojechałeś do specjalistycznego zakładu od wałów napędowych. Najlepiej takiego, który sprawdza wał na samochodzie - tył w górze, mechanik w kanale, a ty jedziesz "na sucho" z prędkością największych wibracji. Kumaty mechanik od razu powie co jest przyczyna wibracji.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|