![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-02-2011
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
|
Witam posiadam Foczke 1.6 rocznik 2001. W zeszłym roku wymieniałem rozrząd (zaraz po zakupie 140tys. km ma obecnie przebiegu).
Problem pojawił się we wrześniu-październiku na trasie gdy przekrocze 80km/h i jadę tak z 5-10min wskaźnik temp. skacze bardzo szybko do maximum a gdy zwalniam to opada do polowy tak jak powinien byc. Nie wiem o co chodzi. Wymieniłem termostat, pompa wody jest ok. Myslę ze to moze być coś z elektroniką, dodam że poprzedni właściciel zamontował automatyczny włącznik świateł. I martwi mnie tez dźwięk wydobywający się tylko po wciśnięciu sprzęgła jakby zwarcia a towarzyszy temu lekkie przygaśnięcie świateł. Gdy zabieram nogę ze sprzegła ok. Dzieje się to głownie przy małych prędkościach gdy redukuje np. z 2 na 1. Proszę o radę bo obecne naprawy kosztowały mnie już 580zl wymienilem sondę lamba oraz siateczke ukladu wydechowego. Mial ktoś podobny problem z tego co przeglądałem forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-07-2010
Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
|
Sprawdź czy włącza się wentylator przy chłodnicy.
Wejdź do trybu serwisowego licznika i podaj temperatury: - Rozgrzanego silnika na postoju - Maksymalnej temperatury jaką udało Ci się uzyskać podczas jazdy. U mnie na postoju przy 103 włącza się wentylator - tej temperatury nie da się przekroczyć. Kiedy płyn chłodzący wymieniany? P.S. Co do zwarcia, raczej to niemożliwe, od razu poszedłby bezpiecznik. U mnie niektóre żarówki przygasają z różnych powodów. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wentylator się włącza. Mechanik już sam nie wie co to może być, mówi że pozostaje wymiana pompy wody. Auto nawet jak jest rozgrzane, obojętnie jak mocno to chłodnica i tak jest zimna a wentylator się włącza, także jest to dziwne. Najlepiej jakby napisał ktoś kto miał podobny problem, bo widziałem, że sam nie jestem z takim problemem. ;/
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wczoraj kazałem mechanikowi żeby nie wymieniał pompy wody tylko sprawdził czujnik temperatury przy głowicy miedzy 2 a 3 cylindrem. Okazało się że jest uszkodzony i moje przypuszczenia się potrwierdziły. Po wymianie auto śmiga aż miło chłodnica robi się ciepła można jechać w dłuższą trasę. Koszt razem z wymianą 80zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także dla tych którzy mają podobny problem czasem lepiej samemu poczytać i powiedzieć mechanikowi przypuszczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Cytat:
Focus przy uszkodzeniu bedzie sobie obliczal temperature i nawet poda ja po podlaczeniu komputerem. Wskazowka bedize sie piela przy rozgrzewaniu i spadala po wylaczeniu silnika, ale to wskazanie oszukane. Mozna to poznac po tym, ze zaraz po odpaleniu auta wlaczaja sie wentylatory (przy wylaczonej klimatyzacji) |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Michał
Model: focus
Rocznik: 1999
|
Witam,
ja mam podobny problem tylko że u mnie wentylator nie włącza się od razu po zapaleniu silnika ale jak przejadę ok 1,5 km nawet w zimie a do tego jeżeli się rozpędzam to czujnik temperatury idzie mi na czerwone pole a jak puszczę nogę z gazu i chwilkę poczekam zaraz opada wymieniałem: pompke wody, termostat, czujnik temperatury, Proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 125 km
Rocznik: 2018
|
Ja miałem identyczny problem, po rozbiciu foki, dałem ją do naprawy i też te temperatura tak szalała dziwnie, przy przyspieszaniu temp. w góra, noga z gazu szło w dół, okazało się, że akumulator był walnięty, wg elektryka robił jakieś spięcia, po wymianie akumulatora jest wszystko ok. Także może masz stary akumulator i to on jest winien.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Michał
Model: focus
Rocznik: 1999
|
Pierwszy raz słyszę coś takiego no najwyżej spróbuję podłączyć nowy akumulator i sprawdzę tą teorię.
A miałeś jeszcze jakieś inne objawy związane np. ze spadkiem napięcia gaśnięcie świateł, że mechanik stwierdził że trzeba wymienić akumulator ?? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 125 km
Rocznik: 2018
|
tak, trochę przygasały światła faktycznie, generalnie akumulator był już dość stary, w sumie wpadłem na to całkiem przypadkiem. Też robiłem termostat, pompę wody i czujnik temperatury i nic nie pomogło. Pamiętam, że akurat były wybory na prezydenta, nie chciał mi odpalić focus, padł akumulator już na amen, kupiłem nowy akumulator i od lipca nie mam kłopotów z tą temperaturą. Tak to wyglądało u mnie, może i Tobie pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: jerzy
Model: ford focus
Silnik: 1,6zetek
Rocznik: 2003
|
witam wszystkich to moj pierwszy wpis a problem jak u innych skaczacy wskaznik temp.plynu,skacze na czerone aw ciagu sekundy wroci do normy i tak na zmiane.A czasami dluzej na czerwonym polu i powrot do normy.prosze o wskazowki dzieki.
Bump: focusa mam od kilku miesiecy pzdr |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|