![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: bogusław
Model: focus
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Witam
Mój silnik to 1,8 tddi, jest po wymianie bo w pierwszym padła panewka. Silnik został przełożony wraz z wtryskami, reszta z mojego starego. Po odpaleniu zimnego jest wszystko ok, po mniej więcej 1 minucie, silnik zaczyna pracować jakby na trzy cylindry(taki traktor ursus 330) jakby nie dostawał paliwa, oczywiście tylko na jałowych obrotach. Po dodaniu gazu jest wszystko ok. Zbiera się wspaniale jest przyspieszenie, nie kopci nawet przy odpalaniu. Jak spadną obroty na jałowe znów zaczyna pracować jak traktor. Dopiero jak samochód przejedzie jakiś dystans i się rozgrzeje problemu nie ma. Może delikatnie czasami zafaluje jak podjeżdżam na jedynce i zwalniam to słyszę jak zafaluję ale zaraz wraca do normalnego miłego mruczenia. Dodam jeszcze ze na starym silniku było to samo, wcześniej i teraz nie mogę się z tym uporać. Byłem u mechaników co się zajmują przeważnie pompami, ale przy nich oczywiście samochód był rozgrzany i objawów nie miał. Koleś powiedział tylko że pewnie pompa wtryskowa pada i że koszta duże i kazał na razie wlewać tylko mixolu do smarowania. Natomiast ja się obawiam że taka praca przez pewien czas dla silnika nie jest dobra i martwię się że ten silnik przez coś takiego znowu mi za jakiś czas padnie Co Wy o tym sądzicie i czy mieliście kiedyś takie objawy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
czy sprawdzales moze go na komputerze ? czy ma bledy ? byc moze ktorys wtryskiwacz sie zawiesza na wolnych obrotach. Pozniej to zostaje tak jak powiedzial mechanik: pompa
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Mechanicy co zakładali silnik mówili że żadnych błędów nie ma.
Ok pewnie to może pompa, ale ja się zastanawiam dlaczego po odpaleniu silnika kiedy jest całkowicie zimny pracuje jak marzenie niestety tylko przez ok 1 min a potem się dławi.natomiast jak się rozgrzeje jest znowu ok nie lubi temperatur pośrednich. jak pompa nie domaga to nie powinno być tego objawu od samego początku jak jest zimny po nocy?? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
mozesz jeszcze zajrzec do pedalu gazu, wymontuj go, rozbierz, przeczysc, zobacz czy stiki nie sa poprzecierane. Ogolnie mozesz jeszcze sprawdzic wszystkie polaczenia elektryczne pod maska, masy, klemy na aku, wtyczke przy pompie wtryskowej.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ok przeglądnę to jeszcze wszystko.
Natomiast mam jeszcze jedną wskazówkę albo bardziej to sprecyzuję. Silnik jak wchodzi w to swoje dławienie to wystarczy delikatnie dodać gazu i objaw znika, po delikatnym odpuszczeniu problem nie powraca szybko tylko przez pewien czas pracuje ok. Natomiast jak zrobię gwałtowniejsze ruszenie może być nawet tylko 1metr, tak tylko aby silnik przez chwilę był pod obciążeniem to jak sam wraca na jałowe to się dławi. Obroty silnika po odpaleniu (sprawdzane na trybie serwisowym zegarów) wskazuje pogranicze 800 rpm jak jest czkawka to skacze z 7?? na 8?? (?? końcówek nie widać bo oczywiście nie do uchwycenia). Dodatkowo zapytam jeszcze o ten tryb serwisowy - czy w teście żarówek na odpalonym silniku powinna się świecić lampka od oleju bo np. od ładowania się świeci a oleju nie i to mnie zastanawia. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
co do lampki od oleju to nie wiem, postaram sie to sprawdzic u siebie. Sprawdz pedal na poczatku, bo jak piszesz ze sie dal;wi i delikatnie dasz gazu to przestaje. moze cos tam nielaczyc,a to tansze i do sprawdzenia i do wymiany od pompy
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam.
Problem rozwiązany ale nie do końca. dwa wtryski wymienione i rozruszany tłok od wyprzedzenia kąta wtrysku. Samochód po odpaleniu już nie ma tej sieczki jakby na 3 cylindry, a na skrzyżowaniach jak ruszę i zwolnię to szybko dosyć wraca do swoich normalnych parametrów po delikatnej 1-2 sek sieczkarni jeśli taka wystąpi wogóle , bo jest to tylko czasami. Jednego wtrysku u mnie wogóle nie da się odkręcić więc lepiej go zostawię bo inaczej to śrubę można ukręcić. Z mechanikiem rozmawiałem i chyba końcowy wniosek to to że kupiłem samochód z przekręconym licznikiem i wszystko zaczęło powoli padać. przebieg 240 000 to chyba za mało na: -przekręconą panewkę w silniku co skończyło się wymianą całego słupka -regenerację sprężarki do klimy -wymiana wtrysków -wymiana tylnych bębnów bo były pęknięte (oczywiście były po drodze pewnie wymieniane) -wymiana wszystkich łożysk (też pewnie były wymieniane) -wymiana tylniego i przedniego zawieszenia bo dostał niezłego X i nieźle się tłukł (przód nie był roznitowywany wcześniej) -teraz ta pompa co pewnie jest już na wykończeniu (było coś przy niej grzebane wcześniej ale oczywiście przy kupnie tego nie zauważyłem) Teraz czekam aż pewnie padnie mi wspomaganie albo turbo - oby nie bo inaczej będzie stał na parkingu nie ruszany. Szkoda że nie trafiłem w egzemplarz bo fajnie się tym jeździ. Następnym razem jak się odkuję finansowo a mój focus odrobi to co w niego zainwestowałem to będzie Mondeo ale w benzynie z sekwencją. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez scibor1 ; 12-10-2012 o 11:56 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
niestety taka polska codziennosc z tymi licznikami, kazdy kombinuje jak moze, a za granica dieslami robia ogromne przebiegi. Co do wymienionych przez Ciebie usterek to tych 240 tys nie mogl miec chyba ze ktos wcale nie dbal, zwlekal z wymianami oleju , filtrow.
Mozesz sprobowac nalac mu biodiesla (najlepiej na pusty bak) i zobaczyc czy bedzie mial jeszcze " sieczkarnie". |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|