![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tadeusz
Model: Transit + Transit Custom
Silnik: 2,0 TDDI + 2,2 TDCI
Rocznik: 2006 + 2014
|
Witam,mam problem z klimatyzacja samoczynnie załącza się sprężarkka co pare sekund sie załącza i staje i tak cały czas podczas jazdy przy nie włączonym włączniku,proszę o sugestie.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Ale w którym modelu?
Może masz włączony pełny nawiew na szybę - wtedy klima się włącza bez udziału kierowcy (suche powietrze z klimy powoduje szybkie odparowanie szyby). Ale niezależnie od tego nie powinna się sprężarka podczas działania klimy tak włączać i wyłączać. Prawdopodobnie masz za mało czynnika w układzie. Przeczytaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-10-2012 o 23:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
W modelu 2,0TDDI,włącza sie i wyłacza przy nie wciśniętym przełączniku od klimy,a przełacznik nawiewu nie jest przałączony na nawiew na szyby.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Hm... Na teraz żeby jeździć bez klimy - wystarczy wyjąć przekaźnik R10 (skrzynka w komorze silnika).
Czy pali się zielona diodka sygnalizująca włączenie klimy? Wygląda mi to na awarię włącznika, ewentualnie przekaźnika - zamień na próbę przekaźniki miejscami (mała szansa, ale można spróbować)....
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-10-2012 o 21:17 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
zielona dioda pali sie przy włączeniu klimy.
na razie wyłaczyłem bezpiecznik. Ostatnio edytowane przez tadek55 ; 14-10-2012 o 21:45 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
A jeszcze powiedz - czy kiedy ustawisz włącznik nawiewu na 0, to czy mimo tego wentylator działa jak na poz.1? (Prawdopodobnie włącznik obrotowy klimy/nawiewu jest uszkodzony...)
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wojtek dzisiaj zauwazyłem jadąc w trase że z kratek nawiewu wieje ciepłe powietrze,gdy przekrecam pokreGdytłem w lewo i prawo max zadnej reakcji cały czas wieje ciepłe powietrze. Gdy ustawie włącznik nawiewu na 0 to wentylator nie działa ,na pozostałych pozycjach działa.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Co do klimy: normalnie jeżeli klima jest włączona, to nawet jak ustawisz nawiew na 0, to wentylator działa nadal. W tej sytuacji to jeszcze można podejrzewać, że zwarty jest styk klimy we włączniku, który uruchamia ją przy pełnym nawiewie na przednią szybę. Może też być uszkodzony przekaźnik sprężarki. Hm... ciężki temat zadałeś...
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Trzeba szukać używki, ale pasuje także ze starego modelu 1995-2000 (nr części 1056313).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-10-2012 o 14:49 |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-05-2012
Model: TRANSIT 6
Silnik: 2,4 TDCI
Rocznik: 2009
|
kolego zanim kupisz cokolwiek sprawdź czy masz po prostu nabitą klimę , u mnie był podobny objaw na początku później nie załączała się sprężarka klimatyzacji i okazał się że nie ma w ogóle czynnika chłodzącego w układzie. Zrobili test na szczelność wyszło że jest oki nabili klimę i rok czasu jeżdżę i jak na razie klima i regulator temperatury działa. Przyznam że nie sądziłem że ma to coś wspólnego ze sobą ( regulacja temp.) a le u mnie to było to.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|