Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-05-2013, 09:29   #1
bokaba
ford::average

Model: MkVI Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie świszczenie po dodaniu gazu

Co to może być ? W trakcie jazdy pojawiły się u mnie świszczenie - taki wkurzający świerszczyk, gdzieś z przodu silnika, przy pewnych obrotach silnika. U mnie na 5 biegu przy prędkości ok 90-100 km/h. Sprawdziłem również, że gdy pojazd stoi i jest na luzie, próbując dodać gazu, to również gdzieś przy obrotach ok. 2,5 - 3 ten świergot się pojawia. Głośny świst Pojechałem na trasie do mechanika. Stwierdził na początku, że to chyba siateczka, więc samochód wylądował na podnośniku. Sprawdził cały spód, wszystkie rury, ale stwierdził, że jest w porządku. Potem przez ponad godzinę próbował ustalić pod maską, czy nie ma jakiejś nieszczelności. Ten świerszcz właśnie wydobywał się gdzieś od strony pasażera. Podokręcał wszystko co się dało jeszcze dokręcić, przy kolektorze wydechowym, zajrzał do filtra powietrza i ponownie go skręcił, zdjął rury gumowe i ponownię je założył itd.. Jednym słowem po ponad godzinnej pracy, rozłożył ręce i powiedział, że nie wie o co tu chodzi. Chociaż nic nie zrobił, dałem dychę za fatygę, bo starał się chłopak jak mógł. Zasugerujcie coś koledzy, bo ten świst rozsadza mi głowę.

bokaba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2013, 09:57   #2
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
Domyślnie Odp: świszczenie po dodaniu gazu

sprawdzić turbine

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie