![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam,
Wczoraj w drodze do domu, usłyszłem tak jak by turbina zaczeła świszcześć i to bardzo. Domyślam się, że jest do regeneracji. Zaniepokoił mnie czarny dym przy przyspieszaniu? czy to normalne, że tak się dzieje jak pada turbina? czy mogło się coś stać z silnikiem? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Szukaj dziury w gumowych wężach pomiędzy turbo, a IC i EGR-em. Ciśnienie powietrza wytworzone przez turbo tak świszczy wydostając się na zewnątrz, zamiast iść w kolektor dolotowy.
|
|
|
#3 |
|
|
rury są ok wymieniałem wszystkie ok 3 miesięcy temu? turbina jest na 100% padnieta, Charakterystyczny świst i spadek mocy podczas przyspieszania, tylko czy przez to może zacząć dymić na czarno? ma ktoś pojęcie jak ją wykręcić?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Jeśli taki jesteś przekonany co do turbiny (100%), to i oczywiście, że ma prawo dymić na czarno. Zbyt mało powietrza do spalania mieszanki powoduje dymienie na czarno. Ja bym jednak jeszcze raz przejrzał dokładnie rury wzrokowo i dotykowo w niewidocznych miejscach i szukał mokrych, zaolejonych miejsc w ich pobliżu.
|
|
|
#5 |
|
|
Witam ponownie,
Nie chce zakładać nowego tematu więc pisze tu. Generalnie Zregenerowałem turbine przez ostanio 1000 km było ładnie pięknie, aż do przed wczoraj. Generalnie turbina nie działa ( nie słychać jak chodzi spadła moc, cieżko się zbiera) jakieś podpowiedzi co to może być?, bo być może nie będę jej musiał wykręcać niepotrzebnie. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Raczej turbiny nie powinieneś słyszeć. Jeśli jesteś przekonany że turbina nie działa to zdemontuj gumowy wąż załóż rajstope albo jakaś cienką siatkę aby żaden syf nie wleciał do silnika i się przejedź wtedy będziesz miał DDI a nie TDDI.
Jak dla mnie masz nieszczelność w układzie dolotowym, może w IC tego już nie zgadnę. Jest jeszcze opcja że źle Ci turbine poskładali. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Dawid
Model: sedan
Silnik: 2.0
Rocznik: 2000
|
nieszczelnosc raczej bo tylko dymi na czarno podczas przyspieszenia . mi jak padla turbina to dym lecial jak na tym filmie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] szukaj nieszczelnosci czesto kolo wyjscia z ic na dole jest masz taki sam model jak ja. pewnie tam cos jest nie tak tylko bez kanalu to ciezko ;/
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|