![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Transit MK5
Silnik: 2,5TD
Rocznik: 1998
|
Powitać. Potrzebuję schemat instalacji parktronica, a dokładniej, żeby uwzględniony w nim był przełącznik montowany w desce rozdzielczej po lewej stronie i jego pinout. Kupiłem przełącznik (zdjęcie poniżej żeby było wiadomo o jaki chodzi), ale niestety nie wiem który pin za co odpowiada. Numer przełącznika gdyby miało to coś pomóc 4028472. Z góry dzięki za pomoc.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Chinky ; 30-10-2013 o 18:32 Powód: Zapomniałem dodać zdjęcia |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Niestety, nie mam schematu parktronica.
Co do włącznika: każdy włącznik ma oprócz styków głównych, styki pomocnicze do podświetlenia i wszystkie mają takie same oznaczenia tych obwodów. Pin 6 - to podłączenie zwrotne od obwodu uruchamianego elementu, podanie napięcia uruchamia diodę informującą o załączeniu elementu. Najczęściej włącznik steruje przekaźnikiem, jego zadziałanie powoduje podanie dużego prądu na zasilany element, stąd właśnie idzie zwrotny przewodzik na pin 6. Pin 8 - podłączenie od obwodu świateł postojowych, po ich włącznie podświetlona jest ikonka włącznika. Pin 4 - masa dla kontrolek (LED) podświetlających. Pozostałe piny (np 1, 2, 3) są pinami głównymi włącznika. Może ten opis coś ci pomoże...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-10-2013 o 21:03 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki wielkie, dużo mi to pomogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W przełączniku mam piny 1,2,4,6,8. Pin 4 i 8 mamy w takim razie załatwione, 6 w takim razie to będzie wyjście na centralkę (sygnał off), zostaje 1 i 2 z których jedno to będzie +12 a drugie? Schemat by się o tyle przydał, że pinout centralki też mi będzie potrzebny, bo raczej nikomu się nie będzie chciało wyciągać wiązki do parktronica z dawcy na części. Chyba, że wiązka parktronica ma jakiś numer Forda i jest oddzielnym elementem? Miałby ktoś dostęp do katalogu części, może byłoby to tam rozrysowane?
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Czyli: jeżeli nie dajesz przekaźnika, z pinu 2 podajesz także dodatkowo sygnał na pin 6 - diodka LED będzie sygnalizowała załączenie.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-10-2013 o 21:35 |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
To przełącznik w takim razie rozszyfrowany, dzięki. Miałbyś może rysunek z katalogu zawierający elementy składowe instalacji parktronica? Głownie interesuje mnie wiązka i rozmieszenie poszczególnych elementów (centralki, którędy idzie wiązka).
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Może ktoś inny się odezwie... Może przez analogię z Mondeo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wyczytałem też, że ten włącznik łączy styki 1 i 2 tylko podczas naciskania przycisku. Czyli centralka załącza się impulsem, potem ma samopodtrzymanie zasilania i z niej powinien być zasilany pin 6 diody sygnalizacyjnej. Przy takim (impulsowym) włączaniu modułu, zasilanie (+12V) najczęściej doprowadzone jest na stałe do modułu. Natomiast styki 1 i 2 włącznika łączą obwód włączający na masę. Czyli styk 1 do modułu, styk 2 na masę.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-10-2013 o 09:43 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|