![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Fiesta MK3
Silnik: 1300
Rocznik: 1995
|
Witam serdecznie wszystkich.
Może od początku zacznę. Posiadam od 5 lat Forda Fieste MK3 z 1995 roku, silnik 1.3 benzyna. Od roku, mam z nim problem. Otóż, imałem się już wszystkiego, czyściłem silniczek krokowy, regulowałem zawory, wymieniałem CCP i ....... No właśnie nic. Przez kilka tygodni, ba nawet dni chodził dobrze, do czasu pierwszego większego korku oraz stawania na światłach. Po kilku hamowaniach i ruszaniu silnik spada z obrotów, i w końcu gaśnie. Po odpaleniu przez chwile jest ok. poczym znów się zaczyna od nowa. Jest to bardzo uciążliwe, podczas jazdy po mieście, gdzie co chwile mamy światła lub korki. Aby nie gasł, musze trzymać nogę na pedale gazu, co znów skutkuje niepotrzebnym spalaniem paliwa. A wszystko zaczęło się rok temu, podczas gdy stałem w ogromnym korku. Od tamtego czasu zaczęła się przygoda z obrotami. To co sprawdziłem i wyregulowałem: - zawory, - wyczyściłem silnik krokowy, - wymieniłem CCP (wymieniony rok temu), - przeczyszczone wszystkie widoczne styki, preparatem do styków. Czy to może być jakaś wadliwa instalacja elektryczna? Co jeszcze mogę sprawdzić bo na prawdę niemam już pomysłu. Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: FIESTA
Silnik: 1250 ZETEC S
Rocznik: 1997
|
Nie trzyma Ci obrotów na jałowym biegu- to może coś z paliwem nie tak , zamiast 95 oktan jest z 80 - na dnie baku zbiera się latami trochę wody, być może ,powtarzam być może,ale jak zobaczyłem ile sąsiad mechanik z audi po 20 latach jazdy sciągnął białego paliwa -nie do uwierzenia z 7 litrów tego było , wymienił filtr paliwa i pompe , wszystko miało biały osad- i to mi nasuneło tą myśl żeby tu napisać.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Sprawdzę to. Dzięki za pomysł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale te obroty szaleja tylko na gorącym, rozgrzanym silniku. A jakbym mial wode, to by szalaly od razu po odpaleniu.
Sprawdziłem świece, kable VN. Przymierzam się do wymiany filtra paliwa na nowy. Może w nim tkwi przyczyna. Pomóżcie, podajcie jakieś jeszcze pomysły. Będe wdzieczny. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sprawdż wszystkie przewody podciśnieniowe może się któryś wysunoł lub jest nieszczelny,silnik dostaje lewego powietrza i stąd te falowanie- tak mi podpowiedziano.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki, sprawdzę, choć na chwile obecną jest ok.
W przyszłą sobote biore się za sprawdzenie wody w paliwie i przewody. Napiszę czy mi się udało, czy nie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: kris
Model: fiesta mk3
Silnik: 1.4 efi
Rocznik: 1994
|
Witam serdecznie.
Posiadam Forda Fieste 1.4 EFI z 1994r. i miałem swego czasu podobny przypadek z "falującymi" wolnymi obrotami. Robiłem podobne zabiegi co Kolega ale bez efektów aż do momentu gdy wymieniłem plastikową "gruszkę" połączoną gumowymi wężami z silnikiem tuż nad pokrywą zaworów, która prawdopodobnie odpowiada za odpowietrzenie silnika. Objawy zniknęły od ręki. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
@kbondar możesz napisac dokładnie w którym to jest miejscu?
Na chwile obecną obroty nie falują, od tygodnia jest ok. Ale sprawdze to co mowisz. P.S. @marko52 paliwa jeszcze nie sprawdzałem. Myślę, ze w tą sobote zerknę. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: kris
Model: fiesta mk3
Silnik: 1.4 efi
Rocznik: 1994
|
Witam ponownie. Odnośnie lokalizacji tego o czym mówiłem to jest to okrągła plastikowa "puszka" bezpośrednio nad pokrywą zaworów (widać to po otwarciu maski na pierwszym planie) połączona gumowymi przewodami z filtrem powietrza z jednej strony a z drugiej z silnikiem.
Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|