Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-12-2013, 16:11   #1
krilanos
ford::average

Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI 115km
Rocznik: 2003
Unhappy Czy kontrolka ładowania nie powinna się zaświecić także przy zbyt wysokim ładowaniu ?

Nie mam sił do mojego Focusa :/ Problem miałem dosyć prosty bowiem alternator po prostu nie ładował, napięcie 12.9 - 13.2 max. Mój niefart jest tym większy że obecnie przebywam we Francji więc o kupnie regulatora można tylko pomarzyć... tak więc zmuszony byłem do kupna altka (padło na używany), wymiana i wszystko cacy... przez jakiś miesiąc było cacy, a około tygodnia temu znowu to samo, znowu kontrolka aku się zaświeciła i znowu ten sam problem, kompletny brak ładowania. Co dziwne w obu przypadkach tuż przed awarią altka można było wyczuć falowanie obrotów (800-1000) i lekkie szarpanie więc już wiedziałem że coś jest nie tak, pomiary w trybie serwisowym mniej więcej pokazywały 14.1 - 14.7 (napięcie skakało sobie w tym zakresie a sam pomiar dokonywał się bez obciążenia). No ale do sedna, przeczucie mówiło mi żeby kupić owy regulator w Polsce i wysłać do mnie. Regulator dostarczony, zadowolony pojechałem do mechanika, wymienił i co?? I NAPIĘCIE UTRZYMUJE SIĘ W GRANICACH 15.2-15.4!! ręce mi opadły, nie mam pojęcia jaka może być przyczyna awarii. Czy kontrolka ładowania(akumulatora) nie powinna się zaświecić także przy zbyt wysokim ładowaniu?

Po około 20 godzinach sprawdzałem po raz kolejny napięcie ładowania(poprawnie piszę?) w trybie serwisowym i bez obciążenia 15.2V a pod obciążeniem 14.9V na jałowym, przy 1500 obr 15.2V-15.1V

PS

Oczywiście forum przeglądałem i czytałem co nie co. Skoki napięcia to raczej nie wina złego uziemienia. Doczytałem tutaj na forum że zdarza się że komputer (czujnik) przekłamuje wartości w przypadku DIESLA nawet o 1-0.5V

PS2

Pod koniec stycznia czeka mnie powrót do Polski i nie chciałbym ugotować akumulator a może i nawet całej elektroniki :/ jakieś sugestie?

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 29-12-2013 o 20:23
krilanos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 17:08   #2
dkrystian

Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Alternator...

Z tego co się dowiedziałem można kupić nieodpowiedni regulator i mogą być przez to problemy.
Czy przy obecnym napięciu ładowania zapala się kontrolka od ładowania ?
Nie jestem tego pewien, ale w Focusie jest chyba zabezpieczenie, że przy za wysokim napięciu komputer odłącza alternator, ale jeśli się mylę to koledzy będący bardziej w temacie mnie poprawią.
Najprościej byłoby kupić (pożyczyć) multimetr i nim sprawdzić napięcie jeśli nie jesteś pewny wskazań w trybie serwisowym kolego.

Ostatnio edytowane przez dkrystian ; 29-12-2013 o 17:10
dkrystian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 17:18   #3
salom

Przyczyną wysokiego ładowania może być akumulator. Sprawdż na innym akumulatorze jakie jest ładowanie. Regulator alternatora nie ma zabezpieczenia przed wysokim ładowaniem i ładuje tyle ile potrzebuje akumulator. Dłuższa jazda na takim ładowaniu spali alternator.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 17:37   #4
dkrystian

Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004

Nie chodziło mi o zabezpieczenie w regulatorze, a o sam komputer który wysyła sygnał na alternator, żeby go wzbudzić. Sprzeczać się nie będę, bo pewności nie mam, ale czy przypadkiem przy za wysokim ładowaniu nie ma możliwości odcięcia ładowania lub zredukowania go ? Jeśli komputer nie będzie wysyłać sygnału do alternatora, to na dobra sprawę nie powinien ładować lub będzie ładować (nazwijmy to trybem awaryjnym) słabiej.
dkrystian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 17:45   #5
salom

Gdyby były zabezpieczenia zabezpieczeń, to producenci części zamiennych poszli by z torbami.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 20:27   #6
krilanos

Domyślnie Odp: Czy kontrolka ładowania nie powinna się zaświecić także przy zbyt wysokim ładowa

raczej nie mam jak to sprawdzić, przecież nie będę kupował drugi akumulator w ciągu roku :/ pożyczyć też nie ma od kogo. Wkurza mnie ta sytuacja i powoli zaczynam mieć dosyć Focusa, wcześniej miałem Fieste MK3 i nie miałem nigdy takich problemów jak teraz (tak wiem, Focus ma napchane elektroniki o wiele więcej). No ale, postaram się sprawdzić napięcie ładowania jakimś miernikiem :/ może komputer przekłamuje sytuacje w końcu dzisiaj po odpaleniu (temperatura koło 1/0 stopnia celcjusza) po załączeniu nawiewu na dwójkę komputer pokazywał ładowanie 12.2 (czyli brak ładowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) oczywiście po nagrzaniu się silnika podskoczyło do 15.2 i tak się utrzymywało nawet z włączoną dmuchawą i światłami mijania... co poradzicie koledzy?

PS

postaram się pożyczyć od kogoś prostownik i po naładowaniu sprawdzę co i jak.
Stary 29-12-2013, 20:58   #7
salom

Domyślnie Odp: Czy kontrolka ładowania nie powinna się zaświecić także przy zbyt wysokim ładowa

Podłączanie prostownika, bez sensu.Podłączony prostownik daje max 13,5 Volta, a alternator piszesz że więcej. Nie bardzo chce się wieżyć, że komputery kłamią, to dopiero by była heca.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 21:19   #8
krilanos

ale może problem leży w tym że robię małe trasy bo do szkoły i z powrotem, czyli jakieś 4km co przy chłodnym poranku powoduje że ledwo co się silnik zagrzeje albo nawet nie zagrzeje a ja już gaszę czyli że akumulator może się nie naładować wystarczająco... zresztą sam nie wiem
Stary 30-12-2013, 21:02   #9
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

krilanos, skoro jeździsz tylko 4 km do szkoły to nie zdziw się jeśli ten nowy aku też ma już dosyć. Ładowanie w moim tddi oscyluje w okolicach 14.6-14.8V (auto robi ok 1,5 tys km miesięcznie). Aku mam 6 letni, jako takich problemów z nim nie mam, latem jedynie częściej kontroluję stan elektrolitu. W focusie jest zależność napięcia ładowania od temperatury otoczenia, spróbuj oszukać czujnik przy aku (ogrzać go) i zobacz czy się zmieni napięcie.
Stary 30-12-2013, 22:20   #10
krilanos

nie sądziłem że takie problemy mogą występować w ropniakach, no chyba że to domena Forda, kurcze to że DIESLA nie poleca się ludziom którzy do pracy mają mniej niż 2 km to wiem, ale żeby aż takie jaja były przy 4 km, dzisiaj trochę pojeździłem to jutro sprawdzę stan aku, jeśli będzie mniej niż 12,2V to go po prostu wyjmę i doładuję prostownikiem, innej opcji nie widzę ponieważ dzisiaj musiałem aż 3 razy kręcić kluczykiem zanim odpalił (napięcie na aku 12.0V). Może gdzieś mam przepięcie na instalacji?

PS

maciej b, masz takie napięcie bo zima jest, w FOCUSIE normalka tylko spróbuj serwisować nowy akumulator to go nie przyjmą bo we wszystkich instrukcjach jest napisane że napięcie ładowania nie może być większe niż 14,4V. Martwi mnie moje ładowanie 15.2V bo boje się że po przejechaniu 500km akumulator może się kompletnie zagotować... i co wtedy? nie odpalę znowu auta. A co z tankowaniem po drodze? zgaszę auto na stacji i nie zapali bo aku ugotowany?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania