![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Kto z nas korzystał z takiej usługi .
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ostatnio edytowane przez eclipse ; 19-04-2014 o 20:01 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
Miałem okazję 2x tak wyważać koła raz w vw golfie i w mondeo. W golfie było przyzwoicie ,lecz co do mondeo to nie zdało egzaminu.
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Ja
Model: Galaxy Mk2 Trend, Mk3 Titanium
Silnik: 1,9 TDI, 2,0 TDCi
Rocznik: 2001, 2009
|
Nic nowego. Wieki temu raz trafiłem na takie wyważanie. To jeszcze za czasów mojego Fiata 125p. Wielu z Was nie było jeszcze na świecie.
Ale tą metodą wyważa tylko z jednej strony felgi (zewn.), a poza tym jak zdejmiesz koło i założysz ponownie nie daj Boże z przesunięciem o choćby jedną śrubę to całe wyważanie jest o du....ę potłuc. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojtek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
Tylko po co , jak jest dobrze po normalnym wyważeniu to po co psuć
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Latający Holender
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus MK3
Silnik: 2,0 tdci ProTurbo
Rocznik: 2016
|
Jesli masz dynamiczny styl jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ew kłopoty z wyważeniem kół na zwykłej wyważarce z powodu bicia tarcz ,lekko krzywych piast itd napewno warto ,sam zawsze doważam u tego Pana z filmu ,jeden warunek polecam wczesniej dokladnie umyć felgi .Wadą jest teź konieczność oznaczania kół i ich miejsca montażu przy każdym ich zdejmowaniu ... Osobiscie mialem duuuuże kłopoty z wyważeniem w foce (nieorginalny układ hamulcowy) wizyty u Pana rozwiązują ten problem w 100%
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-10-2008
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 16v 145 KM
Rocznik: 2008
|
Drgania na kierownicy nie muszą występować przy każdej prędkości, mogą się pojawiać tylko w pewnym zakresie prędkości. Zdarza się, że ponowne wyważanie nie przynosi żadnej poprawy, gdyż koło założone na wyważarkę stacjonarną jest prawidłowo wyważone. Powodem takiego stanu może być sposób mocowania koła na wyważarce i w samochodzie. Na wyważarce felga jest mocowana przez stożek, natomiast w samochodzie śrubami i jeśli felga jest nieco krzywa, Fot. Grzegorz Burda: Doważanie kół jest uzupełnieniem klasycznego wyważania i eliminuje błędy montażu oraz niewyważenie traczy hamulcowej i piasty koła. wystarczy to do powstania niewielkiego niewyważenia. Jeśli np. nastąpi przesunięcie osi obrotu o 0,1 mm spowoduje to niewyważenie około 10 gramów, a przy prędkości powyżej 100 km/h urasta ono już do kilku kilogramów!
Również nierównomiernie dokręcone koło powoduje efekt niewyważenia. Aby zniwelować te wszystkie błędy trzeba doważyć koło przykręcone już w samochodzie. Należy pamiętać, że doważanie jest czynnością uzupełniającą klasyczne wyważanie, gdyż likwiduje tylko niewyważenie pionowe, a więc eliminuje błędy dokręcenia i brak współosiowości. W ten sposób usuwa się także niewyważenie tarczy hamulcowej i piasty koła. Natomiast metodą tą nie można zlikwidować niewyważenia bocznego, które z kolei skutecznie likwiduje się na statycznych wyważarkach. Doważanie ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Pierwsi mówią, że tylko doważenie koła zapewnia im właściwy komfort jazdy, natomiast drudzy twierdzą, że jest to zbędna czynność i niepotrzebnie wydane pieniądze. W jadącym samochodzie oprócz koła wirują jeszcze tarcza hamulcowa lub bęben, piasta i kołpak. Jeśli niewyważenie tych elementów się zsumuje, to powstaje duża masa, która rośnie wraz ze wzrostem prędkości jazdy. Im większa prędkość tym niewyważenie większe. A to oprócz pogorszenia komfortu jazdy powoduje także zmniejszenie bezpieczeństwa jazdy, gdyż spada przyczepność kół, zwłaszcza jeśli amortyzatory są już zużyte. Ponadto cierpi na tym także podwozie, następuje szybsze zużycie opon, łożysk i zawieszenia. Wadą doważania jest konieczność powtarzania tej czynności po każdym ściągnięciu koła z piasty, nawet jeśli koło zostało założone w to samo miejsce.
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020
|
A ja Wam poradze wywazanie kol na Hunterze. Bicie poziome wywazaja wszyscy natomiast bicie pionowe tylko na Hunterze. I tak u mnie na 18 calowych kolach na zwyklej wywazarce bylo ok. Niestety kierownica i caly Smax drzal przy pewnych predkosciach.
Po spradzeniu na Hunterze nieiwelkie niewywazenie, ale przy predkosci 100 km/h jedno z kol bilo z sila 9 kg :-( Przesuniecie opony na feldze i ponownie Hunter i po problemie. W Wawie maja taki sprzet na Okaryny 15. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wiktor
Model: Galaxy MK4 Titanium, wcześniej S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCI BITURBO 210KM
Rocznik: 2016
|
Moje poprzednie auto (Avensis) było bardzo wyczulone na niedoważone koła. Po każdej zmianie kół/opon było duże bicie na kierownicy i musiałem wyważać koła na samochodzie właśnie u tego Pana z pierwszego posta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po takiej operacji samochód jechał jak po stole. Ale potem przy jakiejś okazji trafiłem na urządzenie Hunter i od tamtej pory tylko na nim robiłem wyważanie wraz z testem drogowym. Doważanie na aucie już nie było potrzebne. I też polecam warsztat na Okaryny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz na szczęście w S-max wystarczy zwykłe wyważenie i jest ok. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|