Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|zachodniopomorska

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2014, 09:49   #1
sotoran

Domyślnie Spadek mocy i wyświetlanie usterek gdzie to u nas zdiagnozować ?

Jakiś czas temu (a było to we wakacje) podczas wyprzedzania poczułem niewielki spadek mocy i pojawił mi się komunikat „USTERKA UKŁADU SILNIKA”. Pojechałem na warsztat na odczyt z komputera: „wysokie ciśnienie na turbinie”. Mechanik zresetował błędy i zalecił przegonić samochód na trasie. Zastosowałem się do zaleceń. Usterka do października pojawiła się może dwukrotnie, ale jazda była płynna bez jakiegokolwiek spadku mocy. Dlatego nie podnosiłem żadnego larum z tego powodu. Ale w zeszłym miesiącu zaczęła się fala problemów. Na dzień dobry nim odpaliłem silnik tablica rozdzielcza witała mnie wszystkimi kolorami żarówek i komunikatem na wyświetlaczu komputera: „USTERKA UKŁADU SILNIKA” i „USTERKA WSPOMAGANIA KIEROWNICY”, dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik nie kręcił. Decyzja natychmiastowa: trzeba odwiedzić mechanika! Kilkukrotne włączanie i wyłącznie zasilania poskutkowało tym, że samochód można było odpalić. W drodze do warsztatu podczas jazdy w najmniej oczekiwanych momentach wyskoczyły mi błędy (info o usterkach), ale to był najmniejszy problem. Przejeżdżam przez ruchliwe skrzyżowanie w centrum miasta, a tu nagle spadek mocy, prędkość serwisowa (czyt. 10 km/h). Ledwo dokulałem się do warsztatu. Po oględzinach stwierdzono dziurę na rurze dolotowej intercoolera, którą pospawano. Wymieniono pompę paliwa i czujnik sterowania turbiny. Rzekomo problem rozwiązany, ale przy odbiorze samochodu zostałem poinformowany, że komunikaty o usterkach mogą być wyświetlane ponownie. Przyczyna: zimne luty na obwodach drukowanych na płytce zegara.
„Jak znowu wyświetli się komunikat należy szybko wyłączyć silnik i uruchomić ponownie… to powinno pomóc, a jak nie to… należy walnąć w półkę nad zegarami” – taką instrukcję otrzymałem wraz z kluczykami od mechanika. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że będę zmuszony do stosowania wyżej wspomnianych zabiegów podczas jazdy, zwłaszcza na trasie gdzie na szosie wszyscy jadą 100km/h. Na moje zapytanie jak to naprawić dowiedziałem się, że należy przelutować obwody.
I tu mam pytania do Was:
  1. Gdzie mogę to zrealizować i zostanie to rzetelnie zrobione: przelutowanie obwodów na płycie zegarów i skrzynkach bezpiecznikowych?
  2. Jak jest Wasza opinia na temat diagnozy mechanika?

Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2014, 16:33   #2
marcin10888
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 3.0 ST220
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Spadek mocy i wyświetlanie usterek gdzie to u nas zdiagnozować ?

Cytat:
Napisał sotoran Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
„Jak znowu wyświetli się komunikat należy szybko wyłączyć silnik i uruchomić ponownie… to powinno pomóc, a jak nie to… należy walnąć w półkę nad zegarami”
Ale czekaj czekaj oni tak na poważnie ? A może Ci takim żartem to powiedział?
marcin10888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2014, 18:19   #3
sotoran

Powiedziane to zostało bardzo poważnie. A dzisiaj jadąc odcinek 60-cio kilometrowy miałem spadek mocy co najmniej 4 razy z jednoczesnym wyświetlaniem błędów. Raz musiałem wyhamować i wygasić silnik by problem zniknął. A trzykrotnie walnąłem z góry w trakcie jazdy jak tylko kontrolki zapaliły się i jechałem dalej. Po dojechaniu do domu włączyłem test serwisowy zegarów i oto co mi wyświetliło w pozycji 9 (DTC):
  1. D900
  2. E510
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2014, 20:33   #4
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Jeśli chodzi o zimne luty, to to co opisałeś jak najbardziej może się objawiać. W zegarach jest zapruty układ immobilizera - stąd problemy z odpalaniem. W tym wypadku najlepszym chyba rozwiązaniem jest podmiana zegarów na poliftowe. Po raz ładniejsze, a po dwa raczej już pozbawione problemu zimnych lutów. Musisz udać się do kogoś, kto wie jak to zrobić. W Warszawie masz kolegę mayak, w Katowicach tedi_k, koło Poznania też ktoś się tym zajmował, ale nie pamiętam kto.

Poprawianie lutów ma tą wadę, że jak coś pójdzie nie tak, to unieruchamiasz auto i do mechanika jedziesz na lawecie albo ściągasz mechanika do siebie.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2014, 09:44   #5
AdamJ.
ford::advanced

Imię: Adam
Model: BMW E38 - siódema ;)
Silnik: 3,5 V8
Rocznik: 1998

Kolego....jest temat związany z warsztatami u Nas- pojedź zdiagnozuj napraw.
Temat zimnych lutów jest stary że hej i od tego trzeba zacząć.....a wielokrotne odpinanie i zapinanie aku nie jest za zdrowe i generuje mase błędów więc błędy które podałeś z trybu serwisowego - czego niegdy nie używałem bo od tego jest komputer diagnostycznyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przykre jest to, że naciagnęli Cie na koszta związane z pompa itd...a nic nie zrobiliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania