Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2014, 17:02   #1
xFuturysta
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: QQDB ccm:1798 kW:92 KM:125 16v
Rocznik: 2007
Domyślnie Brak Mocy poniżej 4500 obr.

Po odwiedzeniu licznych mechaników wymianie paru cześci i wywaleniu znacznej gotówki załamuje ręce i pragne poradzic sie was koledzy.
Problem jak w temacie dotyczy foki z 2007 z silnikiem duratec 1.8 125km + LPG. Dużo z nią już przeszedłem ale wyżej wymienionego kłopotu zarówno ja ani mechanicy nie nie potrafią rozwiązać. Brak mocy jest niezależnie od temp silnika czy jazdy na PB lub LPG. po przekroczeniu 4000-4500 obrotów dostaje strzałą i idzie pięknie. W warsztatach wykazywał błedy egr-a i wypadających zapłonów bodajże p2008. Wymieniono EGR oraz elektrozawory sterujące klapkami w kolektorze dolotowym. Praktycznie brak poprawy może latwiej było mu przekroczyć magiczną wartość 4 tyś i dostać przysłowiowego kopa. Po wyeleminowaniu błedów zeczeło sie szukanie praktycznie na oślep. Na początku swiece nowe zdziwil mnie fakt potrzeby wymiany swiec gdyż były wymieniane z 8tyś temu ale nie bede dyskutował bo powiedziano mi ze ford ma jeżdzic tylko na motocraftach - oczywiście brak poprawy. Mechanicy stwierdzili ze MAP daje dziwne wartości wiec wymieniono - bez porawy. Pożniej fachowcy postawili na kata odkrecili cos tam zeby przejechać sie z tzw odpiętym kata? Dzwiek odrzutowca moc malucha.. Ostatecznie po wykreceniu świec okazało sie ze 2 sa okopcone i nieprzepalają wiec padło na cewki. Cena nowej zwalila mnie z nóg wiec zakupiłem używane wszystkie 4 sztuki. Brak porawy. Załamuje już rece i prosze o pomoc was koledzy.

Ostatnio edytowane przez xFuturysta ; 30-10-2014 o 17:05
xFuturysta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2014, 17:10   #2
salom

Domyślnie Odp: Brak Mocy poniżej 4500 obr.

Jak się zaczyna od wymiany części, i czeka na efekt, to tak jest, a jak by zacząć od podstawy za 20 złotych zmierzyć kompresję w silniku, to miałbyś wtedy orientację, czy szukać dalej, czy zastanawiać się nad remontem. Mo ze był silnik przegrzany, pierścienie straciły sprężystość, to skąd ma brać siłę na mniejszych obrotach.Jak już sie rozkręci do 4500 obrotów, to idzie jak odrzutowiec, i szybkość też pewnie nie najgorsza.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2014, 17:24   #3
xFuturysta

Zgadza sie. Aczkolwiek nie napisałem ze silnik jest po remoncie od jakiś 10 tyś. Niepokoją mnie tylko luzy zaworowe które slychać od jakiś 2 tyg mimo że glowica jest po wymianie zaworów i regulacji. Aczkolwiek nie sa one aż tak bardzo slyszalne i napewno to nie są to klapki gdyż je wymontowałem po remoncie, pojeżdziłem na nich pare mieściecy a przed wczoraj założyłem z powrotem. Więc nie wydaje mi sie by silnik mógł nie trzymać kompresji bo regularnie olej jest sprawdzany. Jeżeli chodzi o wymiane częsci to poczułem sie do zapłaty za podsespoły takie jak egr i elektrozawory gdyż ewidentnie byly uszkodzone mimo iż nie przyniosło to oczekiwanej porawy. Map byl włożony z powrotem na ten który był zamontowany wcześniej. Jedyny moim zdaniem zbedny wydatek to cewki oraz swiece.

Ostatnio edytowane przez xFuturysta ; 30-10-2014 o 17:27
Stary 30-10-2014, 17:30   #4
salom

Ja po założeniu nowych pierścieni zrobiłem tylko 5000 km, dzisiaj rozebrałem silnik, na trzech cylindrach pierwsze od góry pierścienie popękane.
Rozebrałem dlatego, że spadło ciśnienie do 7,5 atm na trzech cylindrach, i brał olej.
A Ty, jak nie zmierzysz, to tylko będziesz myślał że jest dobre, a jak zmierzysz, to bedziesz wiedział że jest dobre, chyba że to 20 zł to duża kasa.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2014, 17:38   #5
xFuturysta

Dzięki za info nie wiedziałęm ze pierścienie mogą paść po tak krótkim czasie. Jutro podjade zrobie pomiar kompresji i próbe olejową.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania