Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2009, 00:11   #1
yohimm
ford::amateur

Model: Focus Zetec
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Post "buczenie" spod maski

witam... mam focusa 1.6 tdci od 3 dni i zanim pojade z nim na serwis sprawdzić co to, chciałam poradzić sie tu, zanim anglicy będą chcieli mi wcisnąć jakis kit...

podczas jazdy słychać buczenie... wydaje mi się, ze kiedy go odbierałam ze znajomym tego buczenia, aż tak głosnego nie było... nigdy wczesniej nie jeździłam diesel'em, więc nie wiem czy to normalne czy faktycznie cos jest nie tak... dodam, że przy wcisnieciu sprzegła buczenie ustaje, a gdy dodam gazu znów sie pojawia... wydaje mi sie, że to buczenie jest zbyt głosne, przeszkadza mi troche w jezdzie, kumpel który nim jechał stwierdził, że chyba cos jest nie tak, ale też nie wie, czy to tak ma być, bo diesel czy nie...
dzieki za każdą podpowiedź...

yohimm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2009, 20:49   #2
tomlee
ford::average

Imię: Tomek
Model: FOCUS Mk1 KOMBI
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: "buczenie" spod maski

witam.od ponad miesiąca też mam takie buczenie,najbardziej słychać to w środku auta bo na zewnątrz nic,tak szczerze to nie mam pojęcia co to może być ma pare wersji że to może turbina,alę auto przyspiesza jak trzeba,chyba że to skrzynia? pytałem na forum na ten temat ale nikt mi nie odpisał więc.
tomlee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 23:56   #3
yohimm

hm... u mnie też auto przspiesza jak nalezy, skrzynia nie wiem, bo sie nie znam niestety... trudno, i tak go musze puścić na serwis sprawdzić... zobaczymy czy coś stwierdzą, a moze jest w porządku choć mam małe wątpliwości...
Stary 14-12-2009, 13:11   #4
valdek
ford::beginner

Model: Ford Focus C- MAX
Silnik: 1.6 TDCI

Cześć miałem podobny problem zadałem w związku z tym pytanie na forum nikt się nie odezwał więc wymieniałem wszystko po kolei na początek poszły rolki i paski. Po wymianie rolki napinacza alternatora dziwne buczenie w kabinie ucichło wydatek ok 350zł .
valdek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2009, 20:23   #5
tomlee
ford::average

Imię: Tomek
Model: FOCUS Mk1 KOMBI
Silnik: 1.8TDCI

witam ja też poruszałem ten temat i nic.to może i u mnie może być ta sytuacja.
tomlee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 17:42   #6
status

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001

yohimm, mam dokładnie to samo. Wyje mi już ponad 2 tygodnie. Dziś mechanik osłuchał focusa i stwierdził, że to jakaś rolka (rozrząd i te okolice). U mnie rozrząd był robiony całkiem niedawno, więc trochę dziwne jest to co się dzieje... W każdym razie w czwartek oddaje auto do naprawy, zobaczymy co się okaże...
A! I dobrze mi poradził, żeby nie forsować zbytnio auta, a najlepiej wcale nie jeździć tylko usunąć to "wycie" bo jak pierdyknie, to wiadomo co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
status jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2009, 15:57   #7
bodar

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163km
Rocznik: 2011

U mnie wyło z pół roku. Ale tylko na zimnym, jak się nagrzał to całkowita cisza. Pojechałem do mechanika, diagnoza: rolka napinacza alternatora do wymiany. Wymieniłem i wycie ustało, ale tylko na dwa miesiące, bo chciałem przyoszczędzić i kupiłem jakieś badziewie za 70 zł. Teraz też jak się rozgrzeje to wycie ustępuje, no ale nic nie zmienia faktu,że rolka znowu do wymiany.
bodar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 14:12   #8
drentfy

Model: ford fokus
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 2000

witam, u mnie też buczy, kiedy silnik jest zimny. Pojawiło sie po wymianie rolek paska klinowego i napinacza. Mechanik powiedział, że zamontował jakis zamiennik i to w moim przypadku jest przyczyna buczenia. Orginał jest w sposób nieuzasadniony absurdalnie drogi. Jak silnik pochodzi dźwięk zanika.
drentfy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 22:39   #9
yohimm

u mnie niewazne czy jest zimny czy już rozgrzany..."klekocze" równo, wkurza mnie to, bo muzyke trzeba zgłasniać, ale najprawdopodobniej w sobote (jak bedą terminy wolne) oddam auto do serwisu forda, zobaczymy co znajdą.... dam znać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moze bedzie to ta rolka napinacza alternatora, to jeszcze taki wielki wydatek nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-12-2009, 17:28   #10
status

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001

a więc moja diagnoza to rolka paska wieloklinowego, ta luźna - prowadząca
wymienił i jak ręką odjął, nic nie buczy
objawy były dokładnie jak u Ciebie - rozrząd rób szybko
status jest offline   Odpowiedź z Cytatem